ÅF Offshore Race

– Havskappsegling från Stockholms City

KSSS kappsegling runt Gotland, som numera heter ÅF Offshore Race, har de senaste åren utvecklats från en havskappsegling för de inbitna, till ett publikt evenemang och en seglarfest, där starten inne på Stockholms Ström lockar 100 000-tals åskådare. Text Mats Olsson Foto Oscar Kihlborg

Från torsdag 25 juni tar segelbåtarna över vattnen i centrala Stockholm. Vi de tillfälliga pontonerna runt af Chapman på Skeppsholmen västra strand samlas runt 300 segelbåtar. Tävlingen startar på förmiddagen söndag 28 juni för att segla ut genom Stockholms skärgård, förbi Sandhamn, runda Gotland moturs och gå i mål i Sandhamn cirka 2-3 dygn senare.

Denna klassiska havskappsegling, som är en av de största i världen, genomgick stora förändringar för några år sedan. Då flyttades starten in till centrala Stockholm vilket gav hundratusentals åskådare chansen att se båtarna ge sig iväg.

Nu har starten på Stockholms Ström blivit en viktig och spännande del av sommar-Stockholm och ett par hundratusen åskådare väntas besöka eventområdet på Skeppsholmen från torsdag till söndag.

Tävlingen runt Gotland startar alltså 28 juni men redan dagen innan, lördag 27 juni, kommer det att kappseglas från Stockholms Ström, ut i Stockholms inre skärgård och tillbaka till Strömmen i ÅF Inshore Race. Den seglingen är öppen för alla typer av segelbåtar utan andra säkerhetskrav än att en VHF-radio ska finnas med ombord.

Själva eventområdet på Skeppsholmen öppnar alltså redan på torsdagen. Då börjar de deltagande båtarna fylla de tillfälliga flytbryggorna som Stockholms Stad lag ut. Dessa bryggor är även öppna för gående besökare som vill titta närmare på båtarna.

Eventområdet sjuder av liv fram till startdagen. Där finns många olika restauranger och matställen med allt från enklare rätter till lite finare ställen med bordsservering. Det bjuds musikunderhållning av skilda slag och även en mängd barnaktiviteter och ”prova på segling”. Det är verkligen ett evenemang för alla.

På söndagens startar så ÅF Offshore Race. Det blir två klasser SRS och ORCi och därmed en totalsegrare i respektive klass, dvs. totalt två vinnare. Max deltagarantal är satt till 300 båtar. De minst båtarna startar först och de största sist. På så sätt kommer det att bli ett mer samlat fält genom skärgården, vilket gör det hela mer intressant – både för deltagare och för åskådare.

Att kappsegla runt Gotland är en lång ”Östersjötradition”. Redan sommaren 1937 arrangerade KSSS den allra första Gotland Runt-seglingen med 42 deltagande yachter från Sverige, Tyskland, Polen, Finland, Litauen, England och USA.

Starten gick från Visby ner till Ölands norra grund, österut runt Hoburgen moturs runt Gotland och Gotska Sandön med målgång utanför Visby.

Eskaderns minsta yacht, den gotländska Mosca blev, trots att hon kom sist i mål, vinnare enligt KR-regeln. Vinnare enligt Bermudaregeln var Sven Salén i sin Havsörnen.

I fjol var det lätta vindar större delen av tävlingen runt Gotland, vilket gynnade de mindre och långsammare båtarna. Tävlingen vanns av startfältets minsta båt. Den endast sju meter långa Team Räknäs vann SRS-klassen och La Dolce Vita segrade i ORCi.