Akvavit i guld och silver

Att snaps hör julen till är det väl ingen som argumenterar emot. Men det är skillnad på snaps och snaps och man kan faktiskt dricka den fast julen är över.

Nu är det två dillsnapsar som har hamnat i fokus. Bakom sig har de världens första patent på metoden att macerera och destillera spriten. Att man väljer att krydda brännvinet för att undvika orenheter och finkel har länge varit ett lyckat knep. Nu går man i Danmark ytterligare ett steg i processen.

De båda dillsnapsarna är resultatet av ett flerårigt forskningsprojekt där Den ny Spritfabrik, Köpenhamns universitet och det danska forskningsinstitutet Agrotech utvecklat en helt ny patenterad metod att macerera och destillera en akvavit. De båda snapsarna är i grunden klassiska dillsnapsar som tillverkas utifrån ett rigoröst kvalitetstänk med yttersta omsorg i valet av destillationsteknik och råvaror.

De tillverkas på samma sätt genom att tillsätta dillkronor som har fått legat i 50 % sprit i minst två veckor. Den stora skillnaden är att man låter D Aurum sedan få ligga på ekfat. Det går åt ett kilo dillkronor för att göra tio liter akvavit.

DNSF_Aquavit_Groen-med-boeg.jpgArgentum betyder silver på latin och Aurum guld.DNSF_Aquavi_Roed-med-eg.jpg

 

Så hur smakar de då?

Art nr 86296: D Argentum, 50 cl, 40 %: 269 kr

Kristallklar med tydliga krondillstoner och en lång varm eftersmak. Klassisk, stilfull. Härlig till inlagd sill men även lite marigare röror som gubbröra och självklart till lax och skaldjur. Prova även att droppa lite direkt på laxen.

Art nr 86260: D Aurum: 50 cl, 40 %: 269 kr

Tack vare sin lagring på ekfat har den en gyllene färg. I smaken får krondillen sällskap av en lätt sötma som drar åt vanilj med en lätt kryddighet. Mjuk och avrundad, god att smutta på allena.

 

Bakom Den ny Spritfabrik står Henrik Elsner, fil dr i kemi och vinodlare, som våren 2014 grundade destilleriet vid sjön Esrum på norra Själland. Då hade flera års studier lagt grunden för projektet. Redan 2010 påbörjade Henrik Elsner ett forskningsprojekt tillsammans med Köpenhamns universitet och forskningsinstitutet Agrotech för att studera maceration, dillsorter, växtplatser och skördetid. Valet föll slutligen på dill av typen Mammut från ekologiska odlingar i skånska Vellinge och på danska Fyn. Efter omfattande analyser investerades i en hypermodern destillationsutrustning, en tysk Kothe-panna av Holsteintyp, som förenar traditionell potstill-destillation med kolonndestillering. Parallellt med detta utarbetades en unik metod för maceration och tillverkning, som patentskyddades 2014. I dag ägs Den ny Spritfabrik av bland andra Hans Just-koncernen, som är en av Europas ledande distributörer av vin och spritdrycker.