Åland

– 10 000 vackra öar och en plats för golf, konferens och rekreation

Åland är fyllt av vackra öar och erbjuder möjligheter till såväl det viktiga mötet som semestern. Här finns en plats för allas hjärtan. Som resenär kan man enkelt åka direkt till Mariehamn och tillbaka, utan att ens gå iland, men Åland har så mycket mer att erbjuda.

Gate tar bussen från Stockholms Central för att åka till Grisslehamn och därifrån vidare med Eckerölinjen till Åland vilket ger det mest prisvärda alternativet.

Väl ombord avnjuts den goda skärgårdsbuffén tillsammans med en kall pilsner. Det bjuds på lax, löjrom, gubbröra, sill och allt du vill ha från havet. Här finns även kallskuret och varm mat. Stämningen vid de uppdukade borden är lugn och glad, servicen professionell och publiken blandad med både familjer, äldre och yngre. En trappa upp spelar ett liveband och på däck kan du insupa skärgårdsluften.

Båten anländer till Eckerö och en halvtimma senare är vi i Mariehamn. Gate checkar in på hotell Pommern. Hotellet är Ålands modernaste efter en renovering som gjordes för två år sedan och inredningen är stilren. Pommern tillhör kedjan Åland Hotels. Inredningen med fotografier finner sin inspiration från fartyget Pommern som byggdes år 1903 i Glasgow, ett fyrmastat fartyg som numera är ett museum i hamnen.

Efter en snabb dusch på hotellet drar vi det vidare till Dino’s för en rockkväll. Dino’s är ett mysigt ställe med skön atmosfär. Vi väljer en middag med färska räkor som förrätt och pasta med oxfilé till huvudrätt. Som måltidsdryck lämpar sig Ålands goda honungsöl, Stallhagen. Livebandet börjar spela vid midnatt och här är bra tryck på dansgolvet.

Efter en sen natt väntar en god natts sömn. Vi vaknar upp till en riklig frukostbuffé. Nu är det dags att snart slå ut på Ålands golfklubb och prova de senaste golfklubborna.

Åland erbjuder två olika golfklubbar, dels Eckerö golfklubb, dels Ålands golfklubb. Vi tar sikte på den förstnämnda och åker med Mariehamns taxi till Ålands golfklubb som ligger cirka två mil från staden.

Det finns ett antal konkurrerande taxibolag på Åland, men Mariehamns taxi, med färgglada bilar, är lätt att känna igen. Taxibolaget är det enda bolaget med app som enkelt kan laddas ner för att beställa en bil. Kollektivtrafiken är inte förstahandsvalet på Åland, turtätheten på bussarna är inte hög, så taxi eller egen bil är att föredra. Det ska tilläggas att taxifärder inte är så prisvärt, men servicen är god.

Gate slår ut på Kungsbanan som är en vacker parkbana med utmaningar både vad gäller precision och längd. Golfklubben är trevlig med bra planering både vad gäller service, restaurang och golfshop. Efter 18 spelade hål, som enkelt går på cirka tre och en halv timmes promenad, sätter vi oss på restaurangens terrass och pustar ut.

Mariehamns taxi kör oss tillbaka till staden och hotell Pommern. Det känns som att komma hem och vi unnar oss en kort stunds vila innan det är dags för middag på restaurang ÅSS som tillhör Ålands segelsällskap. Det är en krog med gamla anor och rustik miljö, vackert belägen vid gästhamnen. Här kan man betrakta de fina fritidsbåtarna genom spröjsade fönster.

Som förrätt serveras vit sparris med parmesankräm, smörfrästa toppmurklor och rökt mandel, alternativet blev en klassisk toast Skagen, till varmrätt serverades torsk eller abborre. Middagen är vällagad och sommelierer finns till hands för passande viner. Kvällen avslutas med en promenad i gästhamnen.

Nästa dag checkar vi ut från hotell Pommern och återvänder till Ålands golfklubb för att spela ut på Slottsbanan. Banan är naturskön och erbjuder breda fairways och en vacker havsutsikt. Våren kommer senare hit till Åland, det är ju skärgård; vitsipporna blommar för fullt, fastän vi befinner oss i början av juni, häggen har knappt slagit ut och syrenerna är knoppiga. Gullvivorna lyser varmt gula överallt under de vackra träden, även om denna dag är regnig. Som tur är har vi golfbil. Det är skönt även fast det duggar på.

Efter avslutad golfrunda går färden vidare till hotellanläggningen Havsvidden, som ligger på den norra delen av huvudön. Genom taxirutan ser vi äppelodling efter äppelodling, här odlas för produktion av äppeljuice och cider av äkta åländskt ursprung.

Till vår stora lycka tittar solen fram igen, och vi kan se att Havsvidden är vackert beläget på ett berg med fri havsutsikt runt om. Efter ett vänligt mottagande i receptionen, checkar vi in på rummet. Vi stannar upp inför utsikten och sätter oss en stund på terrassen utanför rummet och njuter medan svalorna pilar förbi.

På med badrockarna, en kort promenad bort ligger havspoolen och två bastur. Mycket vatten på bastuaggregatet och sedan dags för det första badet i havet för året. Det är 12 grader i vattnet så doppet går fort, men nu är det i alla fall gjort. En god middag väntar, och sedan är det bara att sitta på terrassen och se solen gå ner i havet. Miljön är helt fantastisk: klippor, tallar, björkar och havet milsvitt omkring. Här skulle man lätt kunna stanna några dagar för att vila upp själen och starta om motorerna.

 

Frukostbuffén bjuder på mycket och ger en bra smak av Åland. Vädergudarna är med oss även denna dag och solen lyser sommarvarmt där vi sitter på den stora balkongen utanför matsalen. Nu väntar ett besök i hotellets poolhus. Här finns både inomhuspool, bastu, uppvärmd bubbelpool utomhus med havsutsikt, och möjligheter till havsbad. Det är i början av säsongen, så vi är nästan för oss själva där vi sitter i den varma utomhuspoolen och insuper den vackra skärgårdsmiljön. Om några veckor kommer det att vara många turister här. Det känns priviligierat att få uppleva detta i det närmaste ensam.

Åland bjuder under vistelsen på ett blandat väder och storstadslivet i Mariehamn är tilltalande även när det regnar lite, med vackra gator, sevärdheter, shopping och bra krogar i närheten. Men med fint sommarväder är natursköna Havsvidden svårslaget.

Det är med lite sorg i hjärtat som Gate lämnar Havsvidden, men på väg mot en av Ålands bästa restauranger, Nautical, belägen i Mariehamn, vaknar livsandarna igen. Här blir det en sen husmanskostlunch av hög klass, strömming eller köttbullar med potatismos. Det är så gott!

Nautical vill Gate dock egentligen rekommendera för en riktigt god middag, med många rätter. Det här är restaurangen för finsmakaren.

Det blir bråttom till färjan hem och vi ringer taxi för skjuts till bussen, som avgår från centrala Mariehamn. Chauffören blir lite sen eftersom det är trafikkaos på en del av ön. Som den vänliga ålänning hon nu är, kör hon dock utan att klaga, ikapp bussen (annars hade hon kört oss till Eckerö!). Vi kliver ombord på bussen och sedan på båten hem. Det är dags för en tvårätters med sikromtoast till förrätt, och oxfilé eller mycket god lax med sötpotatismos till varmrätt, på Rospiggen, à la carte-restaurangen ombord. Trots det stora trycket, med många passagerare och krav på snabb service, kommer personalen inte till korta utan levererar hela tiden, pratar vänligt med gästerna och ser dessutom ut som de trivs med sitt jobb.

På däck blåser det hårt, säkert 10 sekundmeter. Gässen på havet är vita, men solen lyser på oss på hemvägen till Sverige och Stockholm. Vi är mycket nöjda och belåtna och längtar redan tillbaka. Gate kommer att besöka Åland igen, här finns mycket mer att upptäcka.