En vass affärsman med hjärtat på rätt ställe

Vissa människor är födda entreprenörer och precis så är det med Bashar Yousif. I den del av Irak som han kommer ifrån var det däremot svårt att sticka ut som entreprenör och realisera sina drömmar. Orädd och äventyrlig som han är bestämde han sig tillsammans med sin flickvän för att flytta till Sverige och börja om på nytt. Väl i Sverige började han studera svenska på SFI samtidigt som han påbörjade en karriär med att sälja möbler i butik. Det var inte enkelt när han tog steget från att vara säljare till att starta ett eget företag, men när tanken väl var född såg han bara en väg att gå, och det var framåt.

 – Jag har kämpat och vet vad hårt arbete innebär. Jag är glad och stolt över det jag har byggt upp, men pengar är långt ifrån allt. Nu befinner jag mig på en plats i livet där jag också kan hjälpa andra att komma igång och realisera sina drömmar. Det är här min stora passion ligger.

 När Bashir Yousif förra året fick ta emot regionens utmärkelse ”Årets Pionjär” kände han att han fick kvitto på att han gjort något bra.

 – Det kändes helt fantastiskt. Nu har jag chansen att ge någonting tillbaka och en chans att föra den kunskap jag införskaffat vidare. För mig är det den största av mina framgångar. Jag verkar fortfarande inom möbelbranschen även om jag ändrat inriktning, men det jag brinner för är att hjälpa andra.

 Utmaningar har aldrig skrämt Bashar Yousif som kan konsten att se möjligheter i det mesta. Därför kändes det också naturligt att starta en assistansfirma för personlig assistans när han och hans fru inta fann någon bra lösning för att tilfredställa de behov gällande vård som deras barn med speciella behov behövde.

 – Det var genialt. På så vis kunde jag se till att mina barn fick den hjälp som de behöver samtidigt som jag kunde erbjuda bra service för andra i samma situation. Jag behövde aldrig sälja in konceptet eftersom jag redan visste vilka krav som behövde uppfyllas för att kunna bedriva verksamheten.

 Det goda ryktet spred sig och vips hade Bashir Yousif ännu ett framgångsrikt företag.

 – Den ena idén leder alltid till nästa, enligt min erfarenhet finns det finns otroligt mycket man kan göra utan att egentligen behöva tänka efter allt för mycket. Personalen inom mitt assistansföretaget kommer ofta från olika kulturer med olika kulturell bakgrund och behöver intern utbildning vilket jag ordnar i egen regi. Jag insåg rätt snabbt att även andra ogabisationer och verksamheter kan vara behjälpta av liknande utbildningar.

 Eftersom det är Bashir Yousif vi talar om såg han genast ett nytt affärskoncept.

 – Jag startade helt enkelt min vana trogen en ny business även den med gott resultat och stor efterfrågan.

 Även om vägen till framgång inte varit spikrak och det stundom har känts motigt har tanken på att ge upp aldrig funnits.

 – Efter tre år i Sverige råkade jag ut för en bilolycka som tillfälligt gjorde att jag tillfälligt satt i rullstol. Där och då, med noll kapital, bestämde jag mig för att ge järnet och satsa allt och på den vägen är det. Jag vet att det inte alltid är enkelt, men jag vet också att det går att realisera drömmar genom att vara envis och arbeta hårt.