Beaumont fyller 60 år och Pinot Meunier regerar!

Det började för 60 år sedan, 1955. Några vinodlare i området runt Epernay bildade Beaumont des Crayères i Mardeuil. Idag är det ett självförsörjande kooperativ med 250 stycken vinodlare som förfogar över 86 hektar. De exporterar mer än 80 % av produktionen och finns representerad i alla fem kontinenter. Ledordet är terroir, vilket betyder jordmån. Lustigt nog odlar de det bästa av druvan Pinot Meunière. Druvan som är en av de tre godkända i Champagne är inte känd för att vara den ädlaste. Faktum är att den mera fått sin status genom att vara the glow-klistret som sammanfogar Chardonnay och Pinot Noir. Men efter att få provat 100 % champagne gjord på just denna druva ser jag dess kvalité. Det har nästan blivit lite på modet att göra liknande viner. Det man däremot inte känner till är lagringspotentialen då druvan är känd för att vara mycket snabbmognad. Och andra sidan dricks största delen av champagne inom 24 timmar efter att den inköpts. Deras signum är att merparten i druvsammansättningen är just från denna druva.  I denna artikel hyllar vi främst deras “huschampagne” som fyller 60 år! De har själva uppmärksammat det genom en helt ny design av flaskan. Den kom ut i handeln under jul/nyår men kan fortfarande finnas kvar på vissa ställen. Den vackra flaskan ska symbolisera detta lapptäcke som Champagne har av olika druvlägen och jordmåner, ett riktigt samlarexemplar.

BdC60ansVisuelBD

Beaumont Des Crayères Grande Résreve Brut, art nr 7891, 199 kr lanserades i Sverige för några år sedan. Redan då låg den hundra kronor under av vad den kostade i sitt hemland.  Man har även idag lyckats ligga kvar på sin låga prisnivå trots marknadspriser och god kvalité. Champagnen är förförisk med sina rostade toner med inslag av apelsin, plommon, nougat och nötter. Generös med bra syra och härlig längd och 60 % av druvsammansättningen är just Pinot Meunière.

BdC_Grand RoséSin rosa syster Beaumont des Crayères Grand Rosé, artnr 76764, 269 kr, släpptes på beställningssortimentet 1 december i år. Champagnen är vackert laxrosa med inslag av vildhallon, rosor och körsbär, mycket välbalanserad med bra längd. En bra matchampagne till såväl vittkött som ädelostar. Även här är medparten av sammansättningen från Pinot Meunière.

Jag måste samtidigt slå ett slag för deras årgångschampagne, i detta fall 2003, Fleur de Prestige Brut 2003, art nr 72474, 277 kr som har allt i dagsläget, bra frukt, underbara mognadstoner och kraft till ett outstanding pris! Årgången kommer snart bli 2004 men jag anser att 2003 som denna är är ett fynd!