Dan Ekborg i ny filmkomedi

Den 6 mars har komedin “I nöd eller lust” premiär på biograferna i Sverige. En komedi om kärlek, konflikter och bröllop som presenteras av Bright Pictures och Nordisk Film. Kjell Sundvall står för regi och manus är skrivet av Monica Rolfner – samma duo som gav oss “Tomten är far till alla barnen”. 

Det är dags för bröllop! Hela släkten samlas för att fira Jenni (Ellen Bergström) och Gabriels (Adam Pålsson) kärlek. Jennis mamma Maria (Katarina Ewerlöf) styr över festligheterna, som ska vara i dagarna tre. Marias syster Isabella (Magdalena In de Betou) med äkta mannen Micke (Peter Magnusson) och deras barn ska naturligtvis närvara. Isabelles och Mickes äktenskap knakar i fogarna, men det är ingenting som man kan visa nu. Nu gäller det att hålla masken som det lyckliga paret, för Maria godtar inte att någon skulle ha problem när hon arrangerar det perfekta bröllopet. Men är Isabella och Micke verkligen de enda som behöver låtsas vara lyckliga? Och hur har terapeuten Göran (Dan Ekborg) det?

Dan som terapeuten Göran

“I nöd eller lust är en bred, färgstark och sprudlande komedi av Kjell Sundvall, med gräddan av svenska skådespelare i huvudrollerna.

Bland annat finns Dan Ekborg med på rollistan som spelar den lätt buttra terapeuten Göran.

– Jag har själv gått i terapi i 18 år så det var kul att få betrakta människor utifrån i filmen, säger Dan.

Rollkaraktären Göran är en ointresserad lätt butter man som mest sitter tyst och betraktar allt som sker på bröllopsfesten.

– Jag brukar mest få spela skitstövlar, så detta var en annorlunda roll som var kul att utveckla, forstätter Dan.

Dan, som för övrigt , även var med i Kjell Sundvalls “Tomten är far till alla barnen” vill filma mer.

– Min dröm är att få filma tillsammans med Ingvar Hirdvall, säger Dan lite drömmande.

Tre Guldmaskar och två Guldbaggenomineringar

Dan är en driven komediaktör, uppvuxen i en skådespelarfamilj, med Calle Flygares Teaterskola i grunden och många års erfarenhet.

Han har tilldelats fyra Guldmaskar och fått två Guldbaggenomineringar genom åren. Bland annat blev han Guldbaggenominerad för bästa manliga biroll I “Tomten är far till alla barnan. Han vann även Guldmasken för bästa manliga skådespelare i “Flott och lagom” och i “Dubbeltrubbel”.

– Jag har fått en begåvning att jag kan spela fars, drama och musikaler. Det är så kul att få göra så varierande roller, tillägger Dan.

Chicago på Stadsteatern

I dag är han aktuell i musikalen “Chicago” på Stadsteatern i Stockholm. Den verklighetsbaserade musikalen har blivit så populär att den har fått förlängning till i maj.

Här spelar Dan en av huvudrollerna, den skrupelfria advokaten Billy Flynn, som ska rädda mordåtalade Roxie Hart (Lisa Nilsson) och Velma Kelly (Sharon Dyall) från galgen.

En underhållande, färgsprakande och glittrande show med flera sång- och dansnummer av professionalla artister med musik av en 12-kvinnorokester. Allt med en bra timing som tar dig tillbaka några årtionden till USA.

Dan gör en stark rollprestation som Billy och behärskar sångtekniken med bravur.

Hans självsäkra scenvana  vittnar om flera års erfarenhet. Från scener som Dramaten och Stadsteatern i Stockholm till Göteborg och Operan i Malmö. På Operan i Malmö hade han huvudrollerna i musikalerna Miss Saigon och Les Misérables. Så visst har Dan många strängar på sin lyra.

Fast den roll som han mest är stolt över är Peer Gynt.

– Jag jobbade med den under så lång tid. Det tog fem och en halv timme att komma igenom den. Det var som att springa ett marathon, avslutar Dan.

Text Ann Fogelberg Foto Charlotte T Strömwall