Ett dygn med champagne

Smakbeskrivningar till Gate Report nr 5

Roséchampagne/frukost

Collet Rosé, art nr 83638, 325 kr

Ypperliga röda bär och apelsin som känns som en vuxen juice. Smaken är läskande fräsch som gifter sig med de röda bären och äggröran. Perfekt start på dagen-en vitaminkick!

Laurent-Perrier Cuvée Rosé Brut, art nr 99136, 499 kr

Stor doft av smultron och vildhallon. Smaken är saftigt läskande med inslag av röd citrus, rosor och mineraler med en fin längd och ett elegant avslut.

 

Brunch/lunch

 Clouet Silver Brut Nature NV, art nr 7546, 319 kr

En stilren knastertorr pinot noir med inslag av hav, gröna äpplen, mineral, nötter, grapefrukt och sediment-neutral ren havston som gifter sig fantastiskt till färska ostron.

Pol Roger Brut Réserve, art nr 7549, 399 kr

Ren fruktig elegant doft med toner av mineral, krita, citrus, persika. Smaken är mera krämigt brödig med en hint av nougat. Både mineralerna och syran är välbalanserade. Utmärkt val till skaldjur.

 

After Shopping

 Pannier extra brut, art nr 2272, 199 kr

Doft med inslag av mineraler och krita samt rostade toner av nötter. Frisk smak med inslag av mineral, örter, gröna äpplen, rostat bröd och blond grapefrukt. Stilren längd och avslut. Ett fynd som passar såväl som aperitif som till sushi.

Laurent Perrier Ultra Brut, art nr 87340, 499 kr

En champagne som andas mineral och krita från näsa till eftersmak. Örtig ren doft och smak med inslag av blond grapefrukt, pomelo, litchi och rostat bröd.

 

Middag

PCP_9864

 Bollinger Special Cuvée Brut, art nr 7418, 429 kr

Mustig doft som domineras av röda höstäpplen. I smaken kommer den mustiga äppeltonen tillbaka med inslag av grapefrukt och nougat samt en hint av ekfat. Underbar matchampagne.

 Louis Roederer Rosé 2010, art nr 77226, 549 kr

Kanske en av de bästa roséerna de har gjort på senare tid. Komplex, mineralbaserad med insmickrande toner av smultron och mogen blodgrapefrukt. Kombinationen gör den både fruktig och torr. Underbar att drickas nu men även efter upp till tio års lagring.

 

Något att fira?

 Comtes de Champagne 2006, art nr 75978, 1350 kr

Släpptes i november och har redan blivit väldigt haussad (19/20 av Jancis Robinson bland annat). Det här är en väldigt speciell årgång för familjen Taittinger, eftersom det är den första årgången som skapats under den nya familjens styre. Det är så att säga Pierre-Emmanuels ”första” årgång av Comtes.

Deutz Exclusive Giftbox, art nr 96962, 2397 kr

Tre halvflaskor av prestigevinet Amour de Deutz, Blanc de blancs, brut och rosé. Alla med årgången 2008. Ett ypperligt tillfälle att få prova tre olika prestigechampagner för priset av en.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Louis Roederer Cristal 2006, art nr 95110, 1599 kr

En stor, frisk doft av mogen frukt och rostat bröd som återkommer i smaken, där även citrus och nougat adderas. Lång elegant eftersmak. Detta vin är ett av de som tyvärr släpps för tidigt på grund av efterfrågan. Om man kan hålla sig kommer den utvecklas till en juvel i källaren.

 

Barhäng

 Collet, art nr 7777, 249 kr

Lätt parfymerad doft med inslag av mogna äpplen samt en lätt smörighet. Smaken är fruktig med lätta citrustoner i avslutet.

 

Taittinger Brut Réserve, art nr 7422, 379 kr

Ren fruktig doft med inslag av mineraler, grapefrukt och en aning bröd. I smaken kommer mera toner av gröna äpplen, grapefrukt och rostade nötter. Bra syra, bra längd.