Exclusive Cars – Drömfabriken

Även om det bara rör sig om transport från A till B ser Exclusive Cars till att den fylls med känslor.

Som med så många andra lyckade företag började Exclusive Cars som en kul idé. Grundaren Benny Janall importerade en Chevrolet Camaro Iroc-Z till sig själv för skojs skull. I och med denna bil hade en sten börjat rulla. Benny, som är utbildad elektriker, anser sig inte vara någon bilkille på något vis. I tjugofem år har han nu drivit sitt företag och låtit folk uppfylla sina drömmar. För det är just det som det handlar om, ingen resa är för kort för att inte göras på ett roligt vis. Livet är helt enkelt för kort för att inte upplevas fullt ut.

I hans första lokal i Västberga strax söder om Stockholm fick endast två bilar plats. Företaget ligger fortfarande i Västberga, men nu i stora luftiga lokaler med ordentligt med utrymme. Ett servicecenter har också öppnats i Täby norr om Stockholm. Eftersom bilarna importeras, främst från USA, så måste en del saker byggas om, såsom lampor, blinkers etc. Ibland är det gjort med små medel, men på en del modeller krävs en kostsam operation för att allt ska fungera enligt svenska regler. Något kunden aldrig märker av när bilen väl rullar ut på våra vägar.

Benny har lyckats vara först med att ta hem ett antal bilmodeller till Sverige. Bland dessa hittar vi Lexus första SUV RX-300, Dodge Viper GTS, Chevrolet Avalancher och nu nya Ford Mustang. Oftast har detta skett med glada miner från omgivningen, men ibland med viss irritation från svenska leverantörer som själva velat vara först med bilmodellerna men inte kunnat på grund av regler från generalagenten. Under lång tid var Ford Mustangen den mest sålda bilen hos Exclusive Cars. Men på senare år har den blivit omkörd av Dodge RAM, en pickup som är otroligt uppskattad av folk inom bygg- och hantverkarbranschen. Från att bara importera enstaka bilar har företaget expanderat såpass att cirka femhundra bilar numera finner nya ägare runt om i landet. Detta kräver självklart en gedigen organisation och idag består företaget av runt trettio personer för att få allt att fungera.

– Det som är viktigt när en bil säljs är att skapa en relation med kunden, säger Benny, att lära känna just denna persons unika behov och önskemål.

Utöver bilförsäljning har sponsring av olika motorsporter också varit en stor del och även skapat möjligheter till marknadsföring. Redan 1996 sponsrade Exclusive Cars en då lovande Mattias Ekström som nu är kung i den tyska racingklassen DTM. Även dragracing, speedway och formel Renault är klasser man varit med och stöttat förare och team i. V8 Thundercars, som går parallellt med STCC serien, är ytterligare en stor serie som Exclusive Cars varit synliga i. Tierp Motor Arena får också backning av Exclusive Cars.

Men med framgång kommer även bakslag. Ett av dessa var bygget av ett separat Chevrolet center i Täby 2012. Efter bara två år valde GM att lägga ner all försäljning av Chevrolet i Europa. En satsning som givetvis blev kostsam i slutändan. Numera används anläggningen i Täby som verkstad för att på ett smidigare sätt tillfredsställa kundernas behov.

På senare år har Benny velat utvidga innebörden av företagets namn. För att göra det lägger man nu betoning på att man vill förmedla just exklusiva bilar till sina kunder, men att man även talar om bilmärken från andra länder än USA. Söker du en exklusiv Porsche eller Mercedes går det utmärkt att be om hjälp så kommer Benny och hans kollegor att göra allt för att tillfredsställa just dina behov och önskemål.