Fares Fares

Fares Fares – Sverigeaktuell i sin drömroll

Jalla Jalla, Kopps, Snabba Cash samt Rouge One: A Star Wars Story är några i en lång rad med filmer där skådespelaren Fares Fares har haft stora roller. De senaste 17 åren har han synts frekvent på tv och vita duken både här hemma och internationellt. Nu är han aktuell som huvudrollsinnehavare i succéfilmen The Nile Hilton Incident, en spännande thriller som utspelar sig i Egypten strax före den arabiska våren. Text: Åsa Larsson

Vi möts på Skype från var sin sida av Atlanten. Skådespelaren Fares Fares är just nu i Los Angeles och spelar in HBO:s succéserie Westworld – en i raden av de amerikanska produktioner som han har medverkat i de senaste åren. För den stora publiken här hemma slog han igenom 2000 i en av huvudrollerna i Jalla Jalla, där hans bror Josef Fares både skrivit manus och regisserade.

– Att jag började med skådespeleri var en slump. Jag var 15 år och en teatergrupp i Örebro saknade någon som kunde spela en person från Iran. Jag invände med att jag inte var därifrån, men blev övertalad att gå dit ändå, säger Fares.

Första gången var det jobbigt. Fares tycker inte om folksamlingar och ensemblen var stor, den bestod av över 90 personer. En kille i hans egen ålder blev glad att det hade börjat en jämnårig kompis och för att inte göra honom besviken beslöt sig Fares för att gå dit en gång till.

Efter den gången var han fast. Han blev teaterbiten och från den stunden visste han att det var teater och skådespeleri som skulle bli hans framtid.

Noredin var en drömroll

Nu är Fares aktuell med långfilmen The Nile Hilton Incident där Tarik Saleh står för manus och regi samt Kristina Åberg från Atmo är producent. Filmen har Sverigepremiär den 29 september.

Handlingen utspelar sig i Kairo, i skuggan av den egyptiska våren. Historien är inspirerad av ett verkligt fall då en egyptisk affärsman och politiker stod bakom mordet på en känd sångerska.

Fares spelar kriminal polisen Noredin, en storrökande, tungsint person som brottas med sig själv och sina moraliska gränser samt det korrupta etablissemanget. Fares karaktär är filmens huvudroll och han medverkar i stort sett i varje scen.

– Utmaningen med rollen som Noredin var balansgången med att försöka hitta mänskligheten i honom när han samtidigt var så insyltad i systemet. Att få honom att bli sympatisk trots att han tappade kontrollen över sin egen tillvaro.

The Nile Hilton Incident hade premiär i vintras på amerikanska Sundancefestivalen. Filmen gjorde succé och tog hem det stora jurypriset för Bästa utländska film. Det blev strålande recensioner i internationell branschpress och under våren hatr den även fått utmärkelsen Bästa film vid filmfestivalen i franska Beaune.

I Frankrike gick den upp i juli och har redan blivit den mest sedda svenska filmen där sedan Män som hatar kvinnor (2009). I undersökningen L’Echo Du Public, där publiken själva röstar fram bästa biofilm, kom The Nile Hilton Incident etta före både Dunkirk och Baby Driver. Franska pressen har också skrivit om den som Årets thriller.

På frågan om vilken som är Fares drömroll dröjer svaret först, men kommer sedan självklart:

– Noredin var en drömroll.

Bara två veckor innan vår intervju hade The Nile Hilton Incident gått upp i New York och i Los Angeles endast några dagar tidigare. Det var slutsålt till båda de amerikanska premiärerna.

Språkbegåvad

Fares Fares kom till Sverige som flykting från Libanon 1987. Han var då 14 år och familjen bosatte sig i Örebro. Hur bakgrunden och minnena från ett krigshärjat Libanon påverkat honom som människa kan han inte riktigt svara på.

– Jag vet inte, eftersom jag inte vet hur alternativet hade varit. I dag är det ingenting jag tänker på och jag har inga traumatiska upplevelser som förföljer mig, säger han och det märks att det där är något som han för länge sedan har lämnat bakom sig.

Svenska lärde han sig på tre månader och efter filmer och tv-serier på såväl svenska och danska som engelska och arabiska är det bara att konstatera att skådespelaren måsta ha lätt för språk.

Vilket språk spelar du då helst på?

– Jag skulle vilja svara att jag gillar att variera mig, men sanningen är att jag saknar svenskan. Det var sju år sedan jag gjorde Snabba cash II, som var min senast film hemma i Sverige.

Utbildning i Västsverige

Fares gick en tvåårig teaterutbildning på folkhögskolan Wendelsberg i Mölnlycke utanför Göteborg.

– Jag ville först gå scenskolan eftersom jag drömde om att komma till någon av de stora teatrarna som Dramaten eller Stadsteatern. Men det var inte lätt att få den typen av jobb utan att ha gått scenskolan. Jag sökte dit fem gånger och kom inte in, säger han med ett leende.

Efter folkhögskolan i Mölnlycke började Fares i den fria teatergruppen Teater Tamauer, som fick en hel del uppmärksamhet och var populär. Det var en kämpig tid med sidojobb för att få det hela att gå ihop.

Under den perioden skrev Mattias Andersson, en av Sveriges stora teaterprofiler, in honom i pjäsen Dom. Det blev inträdesbiljetten till en av de prestigefyllda drömteatrarna.

– Tack vare den rollen fick jag mitt första jobb på Stadsteatern i Göteborg.

Kändisskapet

När man tittar på Fares Fares filmografi är listan lång och där finns många stora roller i både svenska och utländska produktioner. En karriär som naturligtvis gör att han blir igenkänd. När vi pratar om kändisskap märks det att det gör honom lite obekväm. I USA kan han gå ganska ostört på gatorna, men i Stockholm vet många vem han är.

– Men man vänjer sig, det tillhör yrket på något sätt. När jag började med skådespeleriet fanns det över huvud taget inga tankar på att jag ville bli känd.

Siktet var inställt på att bli en duktig och erkänd skådespelare, men att det hörde ihop med ett kändisskap fanns inte riktigt med i bilden.

Fares ger nästan intryck av att vara blyg, eller i alla fall lite återhållsam. Han förklarar att han är en ganska privat person och på frågan om det finns någon flickvän med i bilden skrattar han lite lätt och lämnar den obesvarad.

Fares Fares skapar inga skandalrubriker och vid en rundfrågning bland några personer om deras bild av skådespelaren är det tydligt att han av de flesta uppfattas som mycket sympatisk och med båda fötterna på jorden. Fares tycker själv inte att yrkesvalet har förändrat honom nämnvärt och drar slutsatsen att det nog beror på att han slog igenom ganska sent.

– Jag var 27–28 år när Jalla Jalla kom. Det är nog bra att vara lite äldre när man hamnar i rampljuset. Då tror jag att man klarar av det bättre.

Vad är roligas av teater, tv-serier och långfilm?

– Film är roligast, då är man mer involverad och känner sig som en del av projektet. Tv-serier har ofta många fler roller inblandade och är omgärdade av ett större maskineri.

– Ett projekt som The Nile Hilton kommer alltid att vara roligast. Eftersom jag hade huvudrollen hade jag mycket att säga till om gällande karaktären. Då fungerar det som ett samarbete mellan huvudrollsinnehavaren, regissören och fotografen, med en ständig vision om hur man ska göra.

Bakom kameran

Det är inte helt omöjligt att Fares själv skriver en historia och ställer sig bakom kameran någon gång i framtiden.

– Det vore roligt att skriva manus. Men man ska inte tro att det är lätt.

Fares som manusförfattare och regissör får vi dock vänta på att uppleva. Det tar minst två år att göra film och han berättar att det är så mycket som händer just nu att han varken vill eller har möjligt att ta en så lång paus från filmkarriären.

Inspelningarna av tv-serien Westworld pågår fram till årsskiftet. Därefter blir det dansk film i januari och februari. I normala fall brukar jobb med två projekt i följd efterföljas av några månaders paus.

– Jag har fått några intressanta erbjudanden. Jag kanske gör dem, och då får jag se hur det blir med pausen, säger han och ler hemlighetsfullt innan vi avslutar samtalet.