Flygpoängspodden med Tom Pyl

Flygpoängspodden är perfekt lyssning för dig som vill veta mer om flygpoäng och få tips på hur du kommer in gratis i lounger och reser jorden runt i första klass för en billig peng. Tom Pyl är DJ’n och musikkonsulten som blivit poängsamlare och älskar att upplysa om eleganta sätt att resa.

När började ditt intresse för bonuspoäng?

– Jag vann en 1:a klass resa med British Airways 2012 och undrade hur ska jag få resa så här flott igen. Jag trodde nog att det var första och sista gången just för att det är svindyrt. Då började jag läsa på olika forum och förstod att det är inte alls omöjligt.

Blev det en aha upplevelse för dig?

– Ja det fanns ju så många olika sätt att prova på att resa så här bekvämt utan att vara expert eller rik. Det var så himla mycket skönare än att flyga Economy så det blev ett otroligt nördigt intresse som nästan tangerade mitt musikintresse. Jag hängde på forum varenda dag och läste trådar och bidrog själv med reserapporter och blev senare guldmedlem i SAS Eurobonus. Jag märkte att jag inte behövde resa i tjänsten för att bibehålla status utan det gick om jag planerade mitt resande lite bättre.

Vad fick dig att starta podden?

– Tanken med podden var från början att det skulle vara lite konsumentupplysning. Jag har många vänner som frågat mig om det här genom åren. Jag vill berätta hur man kan bli poängsamlare utan att vara expert. Man behöver inte ens jaga status utan kan ju boka bonusresa i Plus eller Business och ändå får tillgång till lounge och Fasttrack.

Vad är det med resor om lockar dig?

– Det är lite verklighetsflykt och ett speciellt tillfälle som jag längtar till. För mig handlar det mer än bara om resmålet utan det är själva resan i sig som går att göra till en upplevelse. Just att få prova saker som egentligen är dyrt och veta att det går att lura systemet genom att få resa väldigt bekvämt blir ett mål i sig.

För mig handlar det mycket om att det är bekvämare och mer ekonomiskt att sitta i en lounge och använda mina poäng till en resa. När jag ska resa till min flickväns föräldrar i Kiruna, över jul och nyår då det är som dyrast, då bokar jag en bonusresa istället. Så för mig är det lika mycket bekvämlighet som en ekonomisk aspekt. Jag har nog blivit lite mer av en kupongmänniska genom att jag har blivit medveten om rabatter och letar upp bra dealar överallt.

Vad har du för resa du helst vill göra?

– Det är Lufthansa 1:a klass och deras terminal i Frankfurt som är det stora målet. Deras markservice ligger på en egen nivå. De har limousine direkt till planet eller terminalen. Helt enkelt en annan typ av service som andra bolag inte erbjuder. Det vill jag självklart prova men än så länge har det inte passat in i schemat.

För dig som vill veta mer:

businessclass.se – Stort forum med fokus på Skandinavien som utgångspunkt. Mycket bra och fullt med tips på allt från lounger till restauranger över hela världen.

One mile at a time – Ben Schlappig är besatt av flygplatser, resande och poängsamlande. Här hittar du initierade tips för den internationella resenären.

Up in the air (2009) – film med George Clooney som bland annat handlar om resande och poängsamlande.

Text och foto: Calle Dernulf