Häktet – ny meny, nya tider

Häktet kan man utan vidare tillbringa en helkväll på utan att få tråkigt. Utöver matsal, bar, chambre séparée, vinbar och en liten avskiljd speakeasy bar med cocktails, finns också en stor härlig utegård.

Daida Mascaró, sommelier, visar oss runt. Hon rör sig snabbt och talar perfekt svenska. Daida är född och uppvuxen på Teneriffa. Man förstår direkt att hon har koll på minsta lilla detalj i verksamheten. Köket byter meny var sjätte, sjunde vecka för att de alltid skall ha något nytt och spännande att bjuda på. Många ur klientelet är konstnärer och musiker. Publiken känns modern och har bra stil.

Häktet är inbjudande, servicen och bemötandet högst professionellt. Daida är passionerad i vin och en särdeles god ambassadör för spanska viner. Under sin vistelse i Stockholm var det naturligt för Marqués de Murrietas vinmakare att besöka Häktet, eftersom de serverar flera av deras premiumviner.

– Att då som spanjorska och sommelier få servera detta vin är tackamt, säger Daida. Att få fylla på en gästs glas med en Marqués de Murrieta Reserva och veta att det är en helt felfri produkt är en underbar känsla.

Vingården Marqués de Murrieta har gamla anor, men de har moderniserat sin verksamhet på ett intelligent sätt. Detta märks på bland annat deras infrastuktur, hemsida och beskrivning av vinprovningar. Deras bodega ligger i södra La Rioja Alta och den högre temperaturen och den mineralrika jorden skapar förutsättningarna för deras utsökta viner. För att visa bredden av deras viner bör man nämna att utöver Rioja så finns viner från Alta Galicia, och dessa vita Albariño viner har hög syra och mycket mineralitet. Albariño är också en av de få druvor i Spanien, vars vin saluförs under druvnamnet.

Spanska viner behandlades under ett litet tag styvmoderligt av den svenska marknaden. Efter ekonomisk kris har Spanien nu moderniserats agrikulturellt men även på business sidan och tagit stora kliv framåt. Som svenska konsumenter kan vi nu bekanta oss med många fler appellationer och deras goda viner.

Vi får smaka på några rätter och blir djupt imponerade. Gate Report kan med varm hand rekommendera maten på Häktet. Värt att nämna är att på deras charkbricka serveras endast produkter från svenska producenter, något som är ovanligt. Så är du peppad på ett äventyr i sommarnatten, så är vårt råd: Besök Häktet!

Adress: Hornsgatan 82

Telefon: 08-84 59 10

www.haktet.se

www.marquesdemurrieta.com