Honda Civic Type R – Snabbast runt Ringen!

Honda Civic Type R – Snabbast runt Ringen!

Än en gång lägger Honda vantarna på varvrekordet för framhjulsdrivna bilar på anrika Nürburgring.

Civic är inne på sin tionde generation nu och den är en av de mest populära japanska bilmodellerna genom tiderna. Generation 1 kom 1972 och den senaste i år, 2017. Sammanlagt har det sålts över tjugo miljoner Civics världen över. 2001 kom första Civic Type R. En sportig version med racing i generna. R i Type R står för racing och Hondas framgångar inom racing kom i och med segern 1965 då de som första japanska biltillverkaren vann ett Grand Prix med modellen RA272. Amerikanen Richie Ginther körde den vitmålade bilen med det klassiska röda märket. 2013 återvände Honda till racingserien WTCC, World Touring Car Campions. Då med en Civic Type R baserade på förra generationens Civic.   

Vi befinner oss på Lausitzring i östra Tyskland. En ovalbana men som har tre kurvor istället för två. Sammanlänkad med den yttre finns även en inre banan med flera snäva kurvor där bilen verkligen kommer få visa vad den går för. Att Civic Type R är snabb vet vi dock redan. Både den förra och den nya generationen knäckte rekorden för framhjulsdrivna bilar på den klassiska tyska racingbanan Nürburgring som numera står som måttstock hur snabb en bil är. Den nya rekordtiden för Civic Type R blev 7 minuter och 43.8 sekunder. Detta är 6.8 sekunder snabbare än den förra generationen som klarade det på 7.50.   

Något som imponerade oerhört mycket, men som redan hade försvunnit så gott som helt var att förra generationens Civic Type R är så kallad ”Torque steer”. Ett uppträdande bilar med för mycket motorkraft framhjulsdrivna bilar kunde lida av. Vad som händer är att bilen ålar sig fram vid full acceleration och blir svårkontrollerad.

Det här är som bortblåst på nya Civic Type R trots 320 hästkrafter och 420 Newtonmeter i vridmoment. För att nå upp till 100 kilometer i timmen behövs endast 5.7 sekunder och toppfarten nås vid 272.   

Att köra ut på en banan man inte kört tidigare och i en bil man precis satt sig i för att prestera och kunna utvärdera är alltid en utmaning och så gott som omöjligt även för den erfarne. Men när inte tiden finns får man sätta alla känselspröt på max och göra det bästa av situationen. Vad som förenklar det hela är att nya Civic Type R är otroligt lättkörd. Man kan bokstavligen kasta den in i kurvorna och den kommer hålla sig på banan ändå. En del av detta har vi de nya däcken att tacka som är special-tillverkade från Continental. Men det är självklart en mängd andra saker som bidrar till att nya Civic Type R uppträder så snällt, trots avancerad körning. Att fördjupa sig i detta skulle ta alltför lång tid dessvärre. En kul detalj som får även den inte så erfarna föraren att framstå som ett rallyproffs bakom ratten är mellangasningarna vid nedväxlingarna som bilen gör på egen hand. Vi har sett det förr, men då hos bilar med automatlådor. Honda var dock inte först med detta på en manuellt växlad bil bör nämnas. Vid varje nedväxling ger bilen mellangas för att få upp varvtalet och matcha den lägre växelns. Förr fick man göra detta med högerhälen på gaspedalen samtidigt som man bromsade och frikopplade med vänster foten.   

Honda Civic Type R är en sportbil för vardagen. Kanske med aningens mycket attityd för den äldre men vågar man bara sätta sig bakom ratten kommer man inte vilja släppa den.

Honda Civic Type R

Grundpris: 327 900  kronor.   

Motor: 2-liters turbomatad fyra, 320 hk. Vridmoment 420 Nm.

Kraftöverföring: Motorn fram, 6-växlad manuell, framhjulsdrift.

Acceleration: 0-100 på 5.7 sek. Toppfart: 272 km/h.

Bensinförbrukning blandad körning enligt tillverkaren: 0,73 l/mil.

Vikt: 1461 kg.

Garantier: 3 år nybil, vagnskada 3 år, 12 år rost.