Lamborghini Aventador S – tjuren med stort S

Med ny front, mer hästkrafter och fyrhjulsstyrning samt ett S i modellbeteckningen flyttar nya Lamborghini Aventador S gränserna framåt.

Det är inte första gången jag besöker den numera tyskägda fabriken i Sant’Agata Bolognese. Det märks då jag för ett kort ögonblick tror att provkörning skall gå i stöpet när jag upptäcker att mitt körkort blivit kvar i hotellets reception vid incheckningen. Normalt borde detta betyda hemfärd men den trevliga personalen på fabriken vet vem jag är så det är inget som ska fördärva denna dag. En djup suck av lättnad som snabbt överröstas av den vresiga V12 motorn som gör sig hörd genom det hexagonalt formade avgasröret i mitten av bakpartiet. Motorn i Aventador S får ses som en juvel som lyckats leva kvar under lång tid. 6.5 liter utan konstgjord andning i form av turboaggregat eller kompressor eller el för den delen vilket många bilar numera har. Nej här talar vi om 740 rena, orörda, tjurstarka italienska hästar och ett vrid på 690 newtonmeter vid 5 500 varv. Siffrorna innebär att du sparkas iväg från stillastående och till 100 kilometer i timmen på blotta 2.9 sekunder. Känslan går endast att beskrivs som en skräckblandad förtjusning. Håller du gaspedalen stumt och vägen är tillräckligt lång kommer du se mätaren stanna vid 350 kilometer i timmen när toppfarten nås. Något jag tyvärr inte hade möjlighet att prova, dels för att provkörningen skedde i Italien och rådande trafikomständigheter. Men att passera 300 är ungefär lika enkelt som att köra de flesta nya personbilar i 200.

Eftersom de flesta vill kunna använda sina supersportbilar även i normal vardagstrafik har det länge funnit valmöjligheter för hur bilen ska uppföra sig. Till exempel en sportknapp eller ett sportläge för växellådan att välja. På Aventador S finns ett reglage på nederkanten av ratten där du har tre val, ”Strada”, ”Sport” och ”Corsa”. Dom två första fungerar för det mesta i vardagstrafik där ”Strada” ger en lugn karaktär och ”Sport” piggar upp bilen avsevärt men fortfarande lätthanterlig. I sportläget tillåter även avgassystemet att det börjar smälla när man lyfter gasen vilket med fördel görs i tunnlar för extra akustisk upplevelse. Väljer du att löpa hela linan ut och lägger i ”Corsa” läget bör du vara beredd och hålla hårt i ratten för du just släppt lös en vild tjur som inget hellre vill än kasta av dig. Den robotiserade växellådan, som egentligen är det enda att klaga på men (mer om det senare), gör nu exakt vad den är tillverkad för, den sparkar in varenda växel lika snabbt som en kobra anfaller och med samma kraft som får Mike Tysons höger att kännas som smekning på kinden. Känslan kan bara beskrivas som helt sjuk, att bilen håller för denna påfrestning är ett under. 740 hästkrafter rätt ner i backen via samtliga hjul. Desto hårdare du gasar och ju längre du väntar in i det sista med att växla ju snabbare och hårdare blir växlingen. Rakt fram är detta inget problem och bara en vansinnig njutning. Men när du kommer till slingrande vägar upp mot ett bergspass är detta inte ett uppförande du gärna vill ha från en bil för 3 miljoner kronor. Växlingarna är helt enkelt för hårda och brutala för att körningen ska bli harmonisk. Här skulle en modern dubbelkopplingslåda, likt den som sitter i Hurancán till exempel, passat mycket bättre. Något som däremot ökar körupplevelsen avsevärt på de

hårnålstajta kurvorna på väg upp mot Giau Pass ovanför Cortina d’Ampezzo är den nya fyrhjulsstyrningen. Även bakhjulen kan nu svänga och i lägre farter hjälper den till att styra in så man kan göra skarpare svängar medan den styr emot i högre hastigheter vilket gör bilen mer stabil. Extremt effektivt och välkommet! Vad som även lagts till och gör nya Aventador S än mer bekväm är Apple CarPlay. Nu räcker det med att ansluta din telefon så kommer dina appar upp på den inbyggda skärmen i mittkonsolen. Systemet stödjer även Android telefoner i Mirror Link.

Lamborghini går för full maskin och omsättningen sedan 2010 har tredubblats. Fabriken i Sant’Agata Bolognese byggs just nu i skrivande stund ut för att klara produktionen av nya super-SUVen Urus som står i farstun med presentation den 4 december. Med nya Aventador S fortsätter man visa att vart skåpet ska stå när det kommer till superbilar med mittmonterade V12-motorer utan turbo eller kompressor, det är nämligen inte många kvar nu utöver Pagani. Trots vetskapen om vår planets begränsningar får vi hålla tummarna för att Lamborghini låter detta fantastiska tjurhjärta få fortsätta att slå.

Lamborghini Aventador S

Pris: Cirka 3 000 000 kronor.

Motor: 6,5-liters V12, 740 hk. Vridmoment 690 Nm.

Kraftöverföring: Mittmonterad motor, 7-växlad robotiserad automat, fyrhjulsdrift, fyrhjulsstyrning

Acceleration: 0-100 på  2,9 sek. Toppfart: 350 km/h.

Bensinförbrukning blandad körning enligt tillverkaren: 1,69 l/mil.

Vikt: cirka 1700 kg.

Garantier: Nybil 2 år.