Ljuset gör kvällen

Ljuset gör kvällen
Så löste vinoteket dilemmat med dimmern

Vinoteket Lothar i Västerås För ABB Utblick. På bilden Sofia Tiger, kock på Vinoteket Lothar

Skarpa lysrör eller mysigt lampsken – belysningen kan påverka restaurangbesöket minst lika mycket som mat och dryck. Men det kan också innebära ett väldigt spring för personalen för att ställa in dimmern på rätt position vid rätt tid. Nyöppnade Vinoteket Lothar i Västerås har löst dilemmat på ett betydligt enklare sätt.

I många år hade Tomas Fryklöf haft en firma som importerar vin, men skulle han själv ut och dricka något riktigt gott åkte han från hemstaden Västerås till Stockholm. Hemma fanns helt enkelt inte någon vinbar i den klass han letade efter.

Så förra året fick han reda på att en lokal i ett vackert gammalt hus mitt i stan hade blivit ledig, och tillsammans med vänner inom restaurangbranschen bestämde han sig för att starta Vinoteket Lothar. Förutom rätt mat och rätt vin ville han också ordna rätt belysning för att stärka gästernas upplevelse.

Problemet, både på Vinoteket och i restaurangbranschen som helhet, är att det inte är helt enkelt. Ljusbehovet förändrar sig både under säsongen och under dagen. Personalen har mycket att göra och det är inte helt lätt för dem att hinna med att vrida på dimmerknappar med jämna mellanrum. För att inte tala om att få till exakt rätt inställning på just den här dimmern så att lampan samspelar perfekt med övrig belysning i rummet.

– På Vinoteket har vi dessutom flera rum i olika plan, och skulle vi då sätta centralen vid kassan skulle vi inte se hur effekten blev utan behöva springa fram och tillbaka för att justera istället för att lägga fokus på gästerna.

Lösningen på dilemmat kom från Tomas Fryklöfs vän Jens Bergman på installationsbolaget Assemblin. Tillsammans konstaterade de att elen i lokalen var så undermålig att det var lika bra att riva ut allt, varpå Jens föreslog att de när de ändå byggde om skulle välja fastighetssystemet KNX.

– Jag har gått utbildning i det och tidigare varit med och installerat det i olika fastigheter och sett vilka möjligheter det har, säger Jens Bergman.

– Istället för att sätta upp dimmers överallt och försöka sätta tejpbitar med streck på hur de skulle vara inställda tipsade jag Tomas om KNX.

KNX, tillsammans med appen Busch-ControlTouch, låter fastighetsägaren ställa in ljusmiljöer på ett enkelt och flexibelt sätt, samtidigt som olika scenarion kan sparas och aktiveras med en knapptryckning. I och med appen behöver man inte ens vara i lokalen för att aktivera systemet.

KNX kommer också med andra fördelar. Till exempel har Vinoteket kopplat det till larmet och när personalen larmar av tänds lokalen upp automatiskt. När de larmar på efter stängning släcks allt ner, något som sparar energi. Dessutom kan systemet larma om någon till exempel har glömt att stänga av fritös eller grill. I framtiden hoppas Tomas Fryklöf kunna koppla in kyl, frys och vinkällare så att de larmar även om temperaturen förändras.

– KNX var långt ifrån det billigaste valet vi kunde göra, konstaterar Tomas Fryklöf.

– Men det innehöll alla parametrar vi ville ha och underlättar vårt arbete mycket.

 

Faktaruta: Vinoteket Lothar

Vad? Nyöppnad restaurang med inriktning på vin.

Var? I centrala Västerås.

Huvudägare? Tomas Fryklöf.

Faktaruta: KNX och Busch-ControlTouch

ABB i-bus KNX är det intelligenta fastighetsautomationssystemet som uppfyller de högsta kraven för modern styrning av byggnader.

 

Fördelar:

Minskar tiden för planering, installation och kabeldragning.

Kan utökas i stort sett utan begränsningar och när som helst anpassas under hela fastighetens livslängd.

Möjliggör integrering av nya funktioner när som helst.

Ökar komforten, tryggheten och säkerheten för människor och byggnaden.

Fjärrstyrning via app
Tidigare manövrerades KNX-anläggningen endast via display eller via tryckknappar. Nu kan den även fjärrstyras med hjälp av din telefon, klocka och/eller surfplatta via appen Busch-ControlTouch.

För dig som installerar, projekterar eller som ansvarar för drift och underhåll håller ABB utbildningar i KNX. Se http://new.abb.com/low-voltage/sv/produkter/intelligent-building-systems/utbildning-abb-i-bus-knx för mer information om var och när.

 

Text: Karin Aase Foto: Evelina Carborn