Loreen

Gästspelar på haymarket

Det första som slår mig när vi träffas är hur lång hon är, och vacker; ett mytiskt skogsrå som utstrålar styrka, kanske inte så förvånande eftersom hon hämtar sin kraft i naturen och inom sig själv. Hon inspireras av egna och andras livserfarenheter. Denna världsstjärna som skyddar sitt inre bakom ridåer av långt mörkt hår som far fram i ansiktet. Det ryktas att Danny Saucedo blev erbjuden att framföra Euphoria i Melodifestivalen, men tackade nej. Loreen tog låten, gjorde den på sitt helt egna sätt och resten är som man säger historia.

Det är februari 2017 och vi möter Loreen på hotell Haymarket vid Hötorget i Stockholm. Anrika varuhuset PUB har fått ge plats åt det moderna hotellet – snyggt, stilrent och inbjudande. Gate Report åker upp till den vackra takvåningen, sviten, där intervjun och plåtningen ska ske, utsikten över Stockholm och Kungsholmen är bedövande.

Klockan är tre på eftermiddagen och teamet börjar samlas. Sminket och jag är först på plats.

När Loreen kommer in i sviten känner jag mig lite nervös. Men efter att ha hälsat på henne och vi tagit orden ur mun på varandra om att det ska bli en kul eftermiddag, är nervositeten som bortblåst.

Nu börjar sminkningen, men Loreen är inte alls fåfäng. Hon var nyligen med i Renées brygga på TV 4, helt osminkad, tillsammans med Fredrik Reinfeldt – som för övrigt ställde som krav att Loreen skulle medverka för att han över huvud taget skulle ställa upp.

Loreen rör sig obesvärat framför kameran och levererar,

med hud fast inte för mycket. Sensuellt.

Hur ser du på framtiden?

– Ljust, absolut ljust, trots allt det som händer i världen. Man kan antingen se glaset som halvfullt eller halvtomt. Det är liksom det som är tricket.

Och ditt liv fram tills nu?

– Det är en lång historia, jag är inte född med silversked i munnen, men har fått fantastiskt mycket kärlek av min mamma, min syster och min familj. Jag vet vad fattigdom är, och det har präglat mig.

Loreen är född i Åkersberga utanför Stockholm 1983. Hennes föräldrar kommer ursprungligen från Marocko och Loreen känner sitt ursprung som berber, ett natur- och nomadfolk.

Är det därifrån ditt naturintresse kommer?

–Jag vilar i naturen och mig själv och inspireras av egna och andras livserfarenheter.

Musikkarriären började med Idol.

–Min lillasyster ville att jag skulle ställa upp, och hon är väldigt envis.

Vad tyckte du om Idoltiden?

– Det var både bra och dåligt. Jag utvecklade mig som artist men hade svårt att passa in i mallen, om vad som är att vara en bra artist. På ett sätt fick jag en käftsmäll och efteråt bestämde jag mig för att alltid göra min grej, ingen annan skulle bestämma. Fuck you, typ.

Vad hände efter Idol?

Jag gjorde min första stora låt, My heart is refusing me, som jag skrev själv, visserligen tillsammans med en annan person, men ändå. Sen kom möjligheten med Melodifestivalen. Jag fick tillfälle att göra Euphoria på mitt helt egna vis.

Ingen (inte ens Christer Björkman) fick se hennes uppträdande i förväg, utom hennes koreograf: – Hon är grym och respekterar min konstnärliga identitet; uppträdandet i Globen är det mest fantastiska jag varit med om. Den nerv som man delar med publiken går inte att beskriva.

Framträdandet i Baku då? Där fanns ju en publik på 70 000 människor?

– Uppträdandet i Baku präglades tyvärr av att landet inte är demokratiskt och Eurovision Song Contest påverkade människor på ett sätt som är fruktansvärt. Kvinnor, barn och gamla kördes ut från sina hem, på gatan, för att ge plats åt evenemanget. Jag tog kontakt med organisationen Civil Right Defenders i Sverige, aktivister som kämpar för rättvisa. Av någon underlig anledning blev de en efter en gripna i samband med tävlingen, för skattefiffel …

Ja, du har ett stort socialt engagemang, berätta om det?

– Jag fick möjligheten, genom framgångarna med Euphoria, bland annat, och har tagit vara på den. De flesta människor som kan, kämpar för rättvisa och konstnärer kan ha större inflytande än politiker. Det innebär också ett ansvar.

Men Donald Trump då?

– Till och med Trump kan innebära en förändring, som inte behöver bli till det sämre. Han fattar så fullständigt vansinniga beslut att människor till slut kommer att tvingas att reagera. Den folkrörelsen är mycket mäktigare än vad en enskild politiker gör, även om han sägs vara världens mäktigaste man.

Du har också varit ett stöd för din släkt i Marocko.

– Ja, de levde under sådana svåra förhållanden, hade knappt hus att bo i och två getter. Nu har de hus och fem getter, ha ha. Skämt åsido, det är belönande i sig att kunna ge. Jag önskar att bortskämda svenska ungdomar skulle åka till Afrika och gräva brunnar, i stället för att konfirmeras. De skulle garanterat komma tillbaka mer ödmjuka och förstående.

Loreen skrattar mycket under intervjun, samtidigt som hon framför synpunkter på hur samhället borde fungera. Man önskar att fler artister kunde leverera som hon, i ett samhälle där såpakändisar har tagit över rubrikerna från politiker och andra makthavare.

Vad håller du på med just nu, och vad är roligast?

– Jag producerar och uppträder, i vår och höst kommer två minialbum på cd med 8 till 10 spår. Min favorit är annars lite otippat vinyl, jag är en old school chick. Just nu lyssnar jag på Riders on the Storm med The Doors, det är rått och osminkat, inte tillrättalagt och tråkigt.

– Det roligaste och mest utmanande är att uppträda inför publik. När man producerar kan man stå i studion, backa bandet och göra om. När man står på scenen finns ingen återvändo, ingen möjlighet till reträtt, det är nu eller aldrig, nerven finns där eller inte. Publiken bedömer uppträdandet och bildar sig en uppfattning om mig, just då.

Melodifestivalen 2017?

– Det är spännande men jag vet inte alls hur det kommer att gå, det beror på hur öppen publiken är. Det här uppträdandet blir
något helt annat än när jag dansade in på scenen och sjöng, barfota och i slöjor 2012, så vi får se.

Har du alltid vetat om att du ville bli artist?

– Nej, inte alls, hade faktiskt ingen tanke på det förrän jag var 18–19 år. Ett tag när jag var liten ville jag bli ballerina, sen nåt helt annat.
Jag reflekterade inte så mycket över vad jag ville bli
som kid. Jag gick aldrig och tänkte att det här vill jag bli
när jag blir stor.

Hur håller du dig i fysisk och andlig form, när du reser så mycket?

– Jag springer en del och gör yoga, yoga är väl något slags mellanläge mellan kroppslig och andlig träning. När det gäller det andliga finns annars egentligen bara en sak som fungerar, och det är att vara i ensamhet och samla krafter.

Klockan är sju på kvällen och intervjun är klar, Gate Report ska bjuda Loreen och hennes sällskap på middag. Jag gräver förtvivlat efter kreditkortet i fickorna, men hittar inget, har nästan aldrig känt mig så dum.

Men, Loreen är ingen diva, fast hon skulle kunna vara, ler bara lite och säger att det löser sig. Hon är nog faktiskt bara Loreen “from the from the block”.  Men mystiken finns där.