Monky – ny film av Maria Blom

Maria Blom är erfarna regissören och dramatikern som nu satsar på att göra julens stora familjefilm. Tidigare känd för succén Masjävlar (2004) ger hon sig nu i kast med en animerad apa och vågar sig på ett lyckligt slut.

Hur väcktes ditt intresse för film?

– Film har alltid betytt mycket för mig. Som inspiration, glädje, tröst. Så länge jag kan minnas så har jag blivit starkt berörd av rörlig bild.

Vad är den specifika utmaningen med film jämfört med teater?

– Oj, det är mycket. Även fast du kan åka till månen på teatern så sker det inom fyra väggar. Film är att resa. Fysiskt, när du arbetar. En scen startar i en miljö och fortsätter i en annan, som spelas in två veckor senare. Det kan vara både svårt och splittrande.

Vad är det bästa med att vara kreativ ledare?

– Att vara lekledare och alla säger ja och gör sitt yttersta för att uppfylla dina önskningar. Visserligen för att de har betalt, men den lilla detaljen kan man ju förtränga och i stället tänka att alla tycker att det är superkul att leka med en.

Maria Blom. Foto: Stella Pictures

Vad är det sämsta med att vara kreativ ledare?

– När man inser att folk har betalt för att leka med en.

Hur lång tid har planeringen tagit för MONKY?

– Läste ett första manusutkast för fyra, fem år sedan. Så det har varit en lång resa.

Vad var den största utmaningen med den här filmen?

– Apan. Dels en inspelning med en karaktär som inte fysiskt är på plats, sen att klippa en film där en av huvudrollerna saknas och så den långa efterbearbetningen då den lilla apan äntligen ska på plats.

Vad är lockande med att göra en familjefilm?

– Det är så få svenska filmer av det här slaget på repertoaren. Jag går loss på att fylla hål, göra sånt som saknas.

Hur lång tid tar det att återhämta sig efter ett sånt här projekt?

– Jag ska precis gå in i den processen. Förr var jag superbra på att ta ledigt efter ett större arbete, hinna landa, samla ihop mig. Då såg jag alltid till att vara ledig i ett halvår. Just nu är jag så stressad att jag skulle kunna hoppa på något nytt i morgon, vilket jag absolut inte ska göra. Så jag har låst tacka-ja-till- jobb-knappen. Slängt nyckeln. Hoppas på att hitta den till sommaren, typ.

Monky har biopremiär den 22:a december. I huvudrollerna syns bland annat Frida Hallgren, Johan Petersson, Julius Jimenez Hugoson, Ing-Mari Carlsson och Bianca Kronlöf.

Text: Calle Dernulf