Nacka Strand – en stadsdel i förändring

Nacka strand, beläget med utsikt över Djurgården och Stockholms inlopp, där vattnet ständigt är närvarande, är en stadsdel i omvandling för både boende och entreprenörer. Området växer med nya arbetsplatser och bostäder samtidigt som stadsdelen attraherar nya verksamhetsstarter. Nacka strand lever efter parollen ”Stan är full av vatten” och strävar efter att vara ett område där det både är bäst att bo och arbeta.

Nacka strand är ett område med en lång historia av små- och storskalig affärsverksamhet som har satt sin prägel på byggnationen och stadsplaneringen. Nu växer Nacka strand  och kontorskomplex som uppfördes under tidigt 1990-tal håller nu på att omvandlas till funktionella arbetsplatser och spektakulära bostäder för en ny generation entreprenörer.

Bakom satsningen Nacka strand står ett av världens största investeringsföretag inom förvaltning och förvärv av fastigheter i Norden, The Carlyle Group. med Henrik Orrbeck som Nordenchef.

– Vi ser att Nacka strand är en stadsdel i omvandling med stor potential. Nacka strand står för att bli en unik mix av stad och natur, spektakulära bostäder samt välutvecklade arbetsplatser, säger Henrik.

Tanken är att skapa en stadsdel med lika många boende och arbetande i området.

– Vi vill skapa den mest dýnamiska stadsdelen i Stockholmsregionen, fortsätter Henrik.

Midwinter Light Up

Den 21 december 2014, på årets mörkaste dag, förvandlades husen vid Nacka strands hamn till världens största ljusorgel. Tillsammans bidrog användarna till att komponera en låt- och ljusshow som lyste upp midvinternatten i syfte att markera ett startskott för Nacka strands omvandling, samt göra årets mörkaste dag ljusare. Det unika var att hela Sveriges befolkning hade möjlighet att delta i detta experiment, oavsett om man var bosatt i Stockholm, nere i Malmö eller uppe i Kiruna.

Ljusshowen blev startskottet på satsningen av Nacka Strand som kommer att utvecklas mer framöver.

Club Office

Club Office är ett nytt kontorskoncept för den som inte vill arbeta på ett vanligt kontor. Där hyresgästen får möjlighet att göra det den vill med sin arbetsplats och samtidigt ta del av något större. Konceptet garanterar hyresgästen en levande arbetsmiljö och friheten att använda och inreda lokalen helt utifrån egna önskemål. De som arbetar på Club Office blir en del av en inspirerande företagskultur där olika branscher och erfarenheter förs samman. Club Office erbjuder lokaler om 36-77 kvm med tillgång till bland annat lounge, mötesrum, Wifi, varma drycker, frukt och dagstidningar. Utöver detta finns även tillval av serviceutbud som bland annat innefattar städning, eventkök, IT-support och posthantering.

– Club Office är ett koncept med stor potential. Detta är ett av flera alternativ på funktionella och inspirerande arbetsplatser som finns i Nacka strand, som tilltalar en ny generation av entreprenörer, säger Owe Löfquist, Förvaltningschef Nacka strand.

Nacka strand är en stadsdel som vi kommer att höra mer om framöver. Här finns redan de populära mässlokalerna med Nacka Strandsmässan samt en hel del restauranger. Nacka strand är en stadsdel i utveckling som i samarbete med Nacka Kommun kommer vara en självklar och omtalad del av Stockholm i framtiden.

Text Ann Fogelberg Foto Patrick Clinton