Oscar Arrsjö – Överlista trenderna

Oscar Arrsjö är TV4:s stilexpert och ligger bakom märket Frontmen och webbportalen Man of a kind. Nu är han aktuell med stilboken “Klä dig för framgång”. En bok som ska hjälpa dig att med rätt förutsättningar få ut maximalt av ditt liv och lättare nå dina mål.

Titeln på din bok lovar mycket, har du svaret på hur man klär sig för framgång?     

– Absolut. Och det är helt beroende av situationen. Framgång enligt boken behöver inte vara karriärrelaterat, även om det förstås också avhandlas grundligt. Framgång är enligt mig att nå sina mål, oavsett om det är att exempelvis landa drömjobbet, lyckas med säljpitchen eller att attrahera drömpartnern. I alla situationer kan man göra det lättare för sig själv med rätt kläder. Under mer än ett decennium har jag levt i navet av svenskt herrmode och hela tiden analyserat vad som gör män mer auktoritära, trovärdiga, attraktiva, spännande eller vad man för stunden önskat uppnå. Mina slutsatser har kokats ner i denna bok.

Hur kan man enkelt uppdatera sin klädstil?                                                                                     

– Köp min bok, ha ha. Skämt åsido, där finns alla tips du behöver från hur du bygger en basgarderob och hur du klär dig efter din kroppstyp till den vinnande stilen på såväl gym, semester som jobbet.

Vad bör man undvika klädmässigt på kontoret?                                                                             

– Generellt bör man klä sig för jobbet man vill ha. Inte jobbet man har. Sedan blir förstås ingen glad av oputsade skor.  

 

Vad har du för första klädminne?   

– När jag var liten solstickan-lookalike älskade jag kombinationen naken med gubbkeps. Det är dock inte en outfit jag kan rekommendera för framgång idag.

När insåg du att det här kunde bli ett yrke?

– I början av min universitetstid bar jag långt hår i en knut i nacken. En frisyr vanlig bland så kallade jeanskillar idag, men inte då. Under en helg hemma i Stockholm lät jag lockarna falla. Som osäker nybliven korthårig införskaffade jag mig en ny outfit och mottagandet vid återkomsten till campus på måndagen var minst sagt överväldigande. Plötsligt öppnade sig dörrar som tidigare var stängda. Jag var trots allt förstås precis samma kille som veckan innan. Lika rolig, smart eller dum. Detta var för mig det ultimata beviset på att utseendet spelar roll och upptakten till ett livslångt förkovrande i stilens ädla konst.

 

 

Hur ofta rensar du och gör om din garderob? 

– Det är en kontinuerlig process. För allt nytt jag införskaffar har jag som mål att göra mig av med lika mycket gammalt. Det är tyvärr inte alltid jag lyckas så efter sommaren bestämde jag mig för att hälften skulle skänkas bort eller kasseras. Varannan kalsong, strumpa, tröja, kavaj etcetera fick lov att flytta ut från det goda sällskapet i min garderob. Det är en väldigt skön känsla när det är gjort. Äntligen kunde jag vika och organisera sådär härligt preussiskt på hyllorna igen, ha ha.

Vad är ditt bästa klädköp inför vintersäsongen?                                                           

– Min polo coat från Frontmen Collection. Den är lagom varm och tillräckligt stilig att bäras över vinterns smokingtillställningar samtidigt som den funkar utmärkt till jeans och collegetröja.

Text: Calle Dernulf