Peugeot 5008 SUV – Succen som blev större

Peugeot 3008 blev vald till årets bil 2017. Nu är 5008 här med ett högre nummer, en stolsrad extra och tillägget SUV.

Tack vare sitt utseende, rymlighet och motorutbud lyckades 3008 kamma hem priset för årets bil i Europa 2017 framför nosen på Alfa Romeo Giulia. Nu är nya 5008 här och Gate Motor har tagit sig en titt på vad denna modell har att erbjuda. Vi befinner oss i Lissabon i Portugal för att provköra den nya modellen från den franska tillverkaren. Det första som slår en när man tittar på bilen är dess utdragna form från sitt syskon. Nu är bilen lång men samtidigt slank, 19 centimeter längre än 3008 för att vara exakt och den totala längden ligger på 464 centimeter. Dessutom har 5008 gått från att vara en MPV till en SUV. En linje följer hela vägen från lyktorna fram och övergår i en kromlist i underkant av rutorna för att avslutas i ett veck uppåt på den bakre stolpen och som sen ramar in rutorna. Snyggt och sobert och det är så helheten även upplevs på 5008. När man sätter sig i bilen blir denna upplevelse än mer tydlig. Här har Peugeot lyckats riktigt bra och känslan av en flygplanscockpit är påtaglig och det kanske inte är en tillfällighet eftersom man kallar interiören för i-Cockpit. Dock har detta namnet främst att göra med instrumenteringen för föraren. Istället för konventionella mätare sitter nu en stor skärm framför den läderklädda ratten där all info visas. Rattens form är inte helt rund utan lite sportigt avfasas i över och underkant. En stor 8 tums pekskärm med navigation-och infotainmentsystemet sitter dessutom i mitten av instrumentbrädans överkant. Under skärmen sitter ett antal pianoliknande knappar som grundfuktionerna styrs via. I GT utförandet får man det mesta av det där extra så som 19 tums aluminiumfälgar, 3D navigation, Backkamera, Alcantara klädsel, keyless assist med mera. I 3D navigationssystemet har man röststyrning bland annat och vill man hellre använda apparna som man har på sin smarta mobil görs detta enkelt med så kallad mirror screen. Ovanför dig strålar solen in genom det stora panoramaglastaket. Miljön i Peugeot 5008 SUV är riktigt bra och känslan av klaustrofobi är så långt bort den kan komma.

Motoralternativet vi valde att provköra var den starkaste bensinaren på 165 hästar och automatlåda. En kombination som jobbar lent och fint ihop utan att kännas sömnig. På de portugisiska vägarna glider man fram och 5008 känns riktigt behaglig att köra. Till sin hjälp finns ett flertal assistanssystem så som adaptiv farthållare med autobroms, avståndsvarnare, filhållningsassistens, trötthetsvarnare, helljusautomatik, hastighetsavkännare, dödavinkel-varnare samt 360-graders runt-om-sikt med kameror och parkeringsassistans. Med andra ord kan man känna sig säker bakom ratten.

Helheten på nya Peugeot 5008 SUV är riktigt bra. En rymlig och ljus interiör i kombination med bra köregenskaper både i form av färd och säkerhet. Lägg därtill ett modernt system för navigation och infotainment så kommer 5008 SUV att garanterat hamna hos många nöjda kunder.

Peugeot 5008 GT PureTech 165

Grundpris: Från 214 900 kronor.

Motor: 1,6-liters fyra, turbo, 165 hk. Vridmoment 240 Nm.

Kraftöverföring: Motorn fram, 6-stegad automat, framhjulsdrift.

Acceleration: 0-100 på 9,2 sek. Toppfart: 206 km/h

Bensinförbrukning blandad körning enligt tillverkaren: 0,58 l/mil.

Vikt: 1561 kg.

Garantier: Nybil 2 år, vagnskada 3 år, 12 år rost.