Pinot Noir från Oregon hetare än någonsin

Oregon är en av de tre dominerande vinregionerna i USA. Här produceras högkvalitativa viner i huvudsak på druvorna Pinot Noir och Pinot Gris. Text: Ann Fogelberg Foto: Patrick Clinton

Oregon är ett relativt nytt vinområde som ligger på samma breddgrad som Bourgogne i Frankrike. Efter Kaliforniens genomslag på vinmarknaden började man se över sina marker och plantera vinstockar med bland annat druvor som Pinot Noir. Man såg att denna druva trivdes mycket bra här och producerade fantastiska viner i klass med de från Bourgogne. Så under 1970-talet började vingårdar poppa upp i Oregon, mest i Willamette Valley runt staden Dundee, där de flesta av vingårdarna ligger i dag.

Härliga viner från Dobbes Family Estate

Willamette Valley är ett av det största vinområdena i Oregon, cirka 20 mil långt, beläget mellan Portland i norr och Eugene i söder. Här kantas vägen av blå skyltar med vingårdars namn på. En av dem är Dobbes Family Estate som ligger i Dundee Hills och är en av de största i staten. Vinhuset ägs av Joe Dobbes som även är vinmakare på vingården. Hans erfarenhet som vinmakare sträcker sig tillbaka till mitten av 80-talet då han fick sitt första jobb i Willamette Valley.

I slutet av 80-talet spenderade Joe en del tid i Europa hos framstående producenter i Bourgogne (Georges Roumier och Comtes Lafon) och Nahe (Weingut Erbhof Tesch). Med sina lärdomar startade han 2002 Dobbes Family Estate där målsättningen var att visa upp de allra finaste exemplaren av viner som Oregon kan åstadkomma. Och visst kan de producera bra och härliga viner som har fått och kommer att få många fler utmärkelser i framtiden.

Vinerna hittar du bland annat på Norda Bar & Grill, som ligger i Clarion Hotel Posts Lokaler mitt i centrala Göteborg.

Med världskände kocken Marcus Samuelsson som kreativ inspiratör är restaurangens inriktning “Svensk västkust möter amerikansk östkust”.

– Grundbulten för Norda Bar & Grills filosofi är att ta vara på och kombinera det bästa utav de två städer som har format oss, vilka också är städerna vi älskar – Göteborg och New York, säger chefssommelier Jimmy Örnewald.

Restaurangen som öppnade i januari 2012 har specialiserat sig på just viner från Oregon.

– Av våra drygt 400 viner består 80% av viner från Oregon. Anledningen att vi valt just viner från Oregon är, förutom ett hett tips från Marcus, just att kvaliteten är utmärkt och området perfekt för att odla världens bästa druva Pinot Noir. Då vi har tydliga influenser i maten från USA föll det sig naturligt att välja ett vinområde därifrån också, avslutar Jimmy.

Norda Bar och Grill

Clarion Hotel Post

Drottningtorget 10

Göteborg

Telefon: 031-619060

Öppettider: Alla dagar året runt, lunch och middag.

PCP_0363_WEB