Porsche Panamera Turbo – Fjällexpressen deluxe.

Om du inte har tillgång till en helikopter är definitivt nya Porsche Panamera Turbo bästa alternativet för att ta sig till fjällen bekvämt och i expressfart.Porsche introducerade modellen Panamera 2009, en stor 4-dörrars lyx-coupé. De första kommentarerna skiftade väldigt mycket, vissa ansåg att det var bland det fulaste som någonsin rullat ut från fabriken i Leipzig medan andra förstod dess potential. De riktiga Porschenördarna har aldrig accepterat en Porsche med motorn fram. Men klassiska 928 med en V8 där fram banade väg till en ny publik.

Med facit i hand blev Panameran en succé tillsammans med syskonet Cayenne och exakt det Porsche behövde för att stärka sitt redan starka varumärke. I och med dessa två modeller började även införandet av annan bränsleteknologi än bensin. Diesel- och hybrid-drivlinor introducerades till mångas förtret. Även detta ett steg i rätt riktning om man ser till resultatet. Men låt oss nu glömma dessa drivlinor och fokusera på det bästa av det bästa, en mullig V8 motor med dubbla turboaggregat. Motorn som toppmodellen Panamera Turbo är försedd med. Gate Report tog nya Panamera Turbo till Åre för utforska denna nya lyxiga expresssedan.

Vad många kanske inte vet är att den lite speciella runda coupéformen faktiskt härstammar från en Bugattimodell med namnet EB 112. Formen på detta koncept, som visades 1993, känns tydligt igen på produktionsversionen av Panamera. På nya Panamera finns fortfarande de mjuka linjerna kvar men man har nu förfinat dem och förstärkt framför allt bakänden med en liknande ljusramp för bakljusen, som syskonen 911, Boxster och Cayman har, där ljusen sträcker sig över hela bakpartiet. Med en längd på 505 centimeter är Panamera allt annat än en liten bil vilket är 3,5 centimeter längre än föregående generation. Även på bredden har bilen växt, dock med endast fyra millimeter. Trots stora yttermått känns kupén tight. Dock inte på ett negativt sätt utan som en välsydd kostym. Allt sitter där det ska och tack vare en mängd inställningar i sportstolarna bör ingen behöva sitta obekvämt i nya Panamera. Det är tydligt att Porsche velat göra en perfekt kompromiss mellan lyxsedan och sportbil. Något som gör sig ännu mer tydligt när man startar motorn och kör iväg. Enligt klassiskt Porschemanér startar man bilen på väster sida om ratten. På ett sobert vis vaknar motorn till liv. Första intrycket är inte att man precis väckt 550 hästkrafter till liv som nu kontrolleras av högerfoten. Om du väljer till Sport Chrono-paketet hägrar nu hundra kilometer i timmen 3,6 sekunder bort. Låter du bli att släppa upp högerfoten och har tillräckligt med väg framför dig kommer toppfarten nås när mätarnålen står på 306 kilometer i timmen. På resan till Åre och i vinterklimat bjöds inga möjligheter för utforska farter av denna rang. Trots det fanns goda möjligheter att verkligen förstå bilens potential och hur otroligt stabilt den för sig i höga hastigheter. Självklart följs prestanda som denna av en mycket hög bränslekonsumtion. Något Porsche mött genom att ha ett system som vid låg påfrestning stänger av hälften av cylindrarna vilket minskar förbrukningen med upp till 30 procent.

För att hjälpa till vid körning i mörkret finns ett system med en värmekamera som kan upptäcka och markera djur- och gångtrafikanter. Detta visas sedan i ett fönster framför ratten. Man kan dessutom utrusta bilen med LED matrix-strålkastare vilket i sin tur kommer belysa objekten som bilen varnar för. Porsche har utvecklat ett system med namnet InnoDrive. Detta är en adaptiv farthållare som håller koll på vägen cirka tre kilometer framåt och med hjälp av navigation och radar samt kameror anpassar bilen sen sin körning. Precis som de allra flesta bilar som byggs nu har nya Panamera stöd för Apple CarPlay vilket gör att du kan ansluta din telefon och spegla den i bilens infotainmentsystem.Om det viktigaste här i livet är att ta vara på varje minut är nya Porsche Panamera Turbo helt klart rätt väg att gå. Med både komfort, prestanda och teknik i absolut toppklass kommer resan till vilken destination man än väljer avslutas med ett brett leende.

Porsche Panamera

Grundpris: Från 1 520 000 kronor.

Motor: 4-liters turbomatad V8, 550 hk. Vridmoment 770 Nm.

Kraftöverföring: Motorn fram, 8-stegad automat, fyrhjulsdrift.

Acceleration: 0-100 på 3,6s sek. Toppfart: 306 km/h.

Bensinförbrukning blandad körning enligt tillverkaren: 0,94 l/mil.

Vikt: 2070 kg.

Garantier: Nybil 2 år, vagnskada 3 år, 10 år rost.