Portvin i sommar, en briljant idé!

 

Fransmännen är de största konsumenterna i världen av Portvin. De dricker portvin året om – de tar gärna ett glas med is under sommaren som apéritif eller så gör de läskande drinkar.

drink-bild

Engelsmännen, vilka också är mycket stora konsumenter av portvin, har som tradition att be mer diskret om påfyllning under formella middagar. Istället för att direkt be om flaskan säger de: “Do you know the Bishop of Norwich?” Om bordsgrannen säger “no” förklarar man:

“He’s a terribly good chap, but he always forgets to pass the port” – och om flaskan mot all förmodan förblir hos bordsgrannen säger man: “Is your passport really in order?”

Gör som engelsmännen och använd portvin både till och i efterrätten!

kladdkaka-bild

Kladdkaka med extra twist; Taylor´s 10 year old Tawny

Choklad och portvin är en klassisk smakkombination och här samspelar de i en härlig kladdkaka.

250 g mörk choklad

1 dl Taylor´s 10 year old Tawny

2 dl olivolja

2 dl strösocker

4 ägg

2 krm salt

Gör så här: Sätt ugnen på 175 grader Använd en form med löstagbar kant c:a 23 cm diameter. Smörj med olivolja och bröa formen, även kanterna. Bryt chokladen i bitar och lägg den i en bunke. Tillsätt portvin. Ställ bunken över vattenbad och låt chokladen smälta i portvinet under omrörning. Tillsätt olivolja och socker lite i taget när chokladen smält. Rör hela tiden så att allt blandas väl. Ta bort bunken från värmen. Vispa äggen lätt. Rör ner ägg och salt i chokladsmeten. Häll smeten i formen. Grädda i nedre delen av ugnen ca 50 min. Låt kakan kallna innan servering. Servera med lättvispad grädde och dekorera med färsk frukt, gärna fikon och apelsin.