Preppers

To prepare or not to prepare…

Preppers, från engelskans prepare, kallas ofta den rörelse som tidigare gick under namnet survivalism. Att hoppas på det bästa men förbereda sig på det värsta är underrubriken på journalisten och författaren Anna-Maria Stawrebergs bok Preppers.

Vad är definitionen på en prepper?

– En prepper är helt enkelt en person som är lite mer förberedd på oväntade situationer än andra. En person som är mer påläst och som kan hantera olika händelser. Det kan handla om mer vardagliga situationer som en snöstorm eller ett strömavbrott, eller katastrofscenarion som krig, attentat eller miljökatastrofer.

Vad har du själv för relation till prepping?

– I mitt yrke har jag förmånen att grotta ner mig i ämnen som jag fascineras av. Prepping är ett sådant ämne, jag har själv alltid älskat att vara ute i naturen, men går också runt och dras med ett katastroftänk, där jag alltid har i bakhuvudet “tänk om…”. I arbetet med boken har jag lärt känna och fått hjälp av en rad duktiga pålästa preppare, och blivit allt mer imponerad av dem.

Har din relation förändrats nu efter du skrivit boken?

– Ja. Det är omöjligt att skriva en bok om ett så viktigt och angeläget ämne som prepping utan att själv påverkas. Jag har följt myndigheternas uppmaning om att ha förnödenheter för familjen för de rekommenderade 72 timmarna, och lite till. Jag har också blivit mer riskmedveten.

Vad är det mest ambitiösa projekt du stött på?

– Ett par som jag träffade inför boken har lagrat flera hundra liter vatten. Det är ambitiöst, tycker jag. En man som jag intervjuade går ingenstans utan sin skottsäkra väst, som han har i ryggan. Han har dessutom lagrat mat med jämna mellanrum hela vägen från Stockholm till Norrland, där han och familjen har planerat att söka skydd om det händer något allvarligt. En klok, påläst och helt vanlig man som bara tagit sitt vardagspreppande ytterligare en nivå.

 

Vad tycker du vi kan lära oss av dom som förbereder sig på det värsta?

– Att våra svenska preppare har något att lära oss alla. Att de inte alls är så hysteriska som fördomen kanske säger. Här är man mer nyanserad och lågmäld, inser vikten av att samarbeta med andra – grannar, vänner, bekanta, och att man ser till att vara påläst inför olika scenarion. Kunskap och en viss mental förberedelse, där man alltså tänkt igenom olika tänkbara och otänkbara scenarion, är nyckeln till det mesta. Har man inte det spelar det inte någon roll över huvud taget om man lagrat mat eller vatten. Och glöm det där med vapen och ensam är stark, det är helt omodernt och oseriöst 2017.

Text: Calle Dernulf