SÅ NJUTER DU SNAPSEN BÄST

I den dryckeskultur som snapsen är ingår inte bara vad man dricker, utan också hur man dricker. Valet av glas, snapsens temperatur och storlek har alla en betydelse för hur du bäst njuter din snaps. Vi har tagit hjälp av Jonas Odland, kryddmästare för några av våra mest populära snapsar såsom O.P. Anderson, Skåne Aquavit och Svenska Nubbar. Han ser till att slå hål på de mest inrotade myterna om snaps.

De senaste åren har snapsintresset ökat dramatiskt, inte minst bland bartenders runtom i Sverige och på andra sidan Atlanten. Fler har även öppnat ögonen för snapsen som en smakförhöjare och insett fördelen med att lära sig kombinera rätt snaps till olika typer av mat, vilket Jonas är den första att understryka.

– Många har en favoritsnaps som de väljer till alla snapstillfällen. Mitt tips till alla dem är att våga prova något nytt. Det finns många fantastiska smakkombinationer och nya favoriter att upptäcka, fortsätter Jonas.

Han betonar även vikten av att välja snaps utifrån hur de passar ihop med maten.

– Smuttar du på snapsen ger det dig chansen att upptäcka smaken och njuta av den i kombination med maten. Vi använder endast snapsglas som rymmer 2 cl snaps. Då kan du variera snapssmak utifrån vad du äter och smaka på flera små snapsar, snarare än att svepa en stor.

En annan långtravande myt är att snapsen ska drickas iskall. Vanan kommer från en svunnen tid då snapsen innehöll mycket finkel och för att dölja den dåliga smaken drack de välborna drycken iskall. Idag när det är en dryck av hög kvalitet, så är det helt fel att dricka den alltför kall.

– För bästa smakupplevelse rekommenderar jag att servera snapsen från kylskåpskall till rumstempererad. Då kan du verkligen känna hur de olika kryddningarna smakar och samspelar med maten, fyller Jonas i.