Schloss Johannisberg

– världens äldsta Riesling-vingård

Framstående viner skapas inte av en slump, detta visste redan Benediktinermunkarna när de valde Rheingau Johannisberg för vinodling för mer än 900 år sedan. Beläget vid den 50:e breddgraden, med ett gynnsamt söderläge tack vare att floden Rhen just här slingrar sig från öst till väst, och med ett soligt klimat och de fina kvartsitjordar som kännetecknar hemvisten för Riesling – drottningen av alla druvor.

Spätlese – sen skörd

Schloss Johannisberg, uppkallad efter Johannes döparen, vilar stolt uppe på kullen. Vingården nådde berömmelse under sjuttonhundratalet då ett lyckobringande dröjsmål ägde rum. Inför varje skörd var en budbärare från Johannisberg tvungen att åka till abboten av Fulda med ett urval av mogna druvor och söka skriftligt tillstånd för att påbörja skörden. Men år 1775 kom kuriren tillbaka två veckor senare än brukligt och druvorna hade hunnit bli övermogna och angripits av ädelröta. Munkarna visste inte vad de skulle göra, men försökte ändå tillverka sitt vin. Resultatet blev det bästa vin som någonsin skördats på Johannisberg fram tills dess, en sötare variant – nämligen världens första Spätlese.

Slottets Rieslingdruvor har sitt ursprung i en tolvhundra år gammal vinodlingstradition och detta är världens äldsta Rieslingegendom. Hjärtat i vinkällaren är Bibliotheca Subterranea där många av de bästa årgångarna fortfarande ligger väl bevarade. Sedan år 1720 har här uteslutande odlats Riesling, den finaste av alla vita vindruvor, som urskiljer sig med en speciell elegans. Och denna unika smakfullhet har gjort Schloss Johannisberg känt världen över. Regelbundet vinner slottets viner olika nationella och internationella prestigefyllda utmärkelser.

Färgkodning

Till en början benämndes de olika typerna av vin med siffrorna 1, 2 och 3. Problemet var att kunderna trodde att 3:an var ett mindre bra vin än 1:an. Traditionsenligt plomberades alla vinflaskor med vax och så uppstod färgade plomberingar. Därav benämningarna Gelblack – gul färg och Rotlack – röd färg med flera. Sedan 1820 har vinerna olika färgkoder.

50° Parallel Riesling Trocken

Området Rheingau och dess vackra miljö är en fröjd för ögat och för odling av Rieslingdruvan. Dess optimala villkor med söderliggande sluttningar som är skyddade från kalla, nordliga vindar från Taunus möjliggör för den ädlaste av alla druvsorter att utveckla sin fulla potential. Den milda Golfströmmen och floden Rhen är en källa till fukt och fungerar samtidigt som en värmereservoar som ger skydd mot frostnätterna på hösten. Den norra 50:e breddgraden löper rakt genom mitten av denna unika region, som utgör den nordliga gränsen för livskraftig vinodling.

50° Parallel är mycket omtyckt och har blivit ett av de bäst säljande Rieslingvinerna från Rheingau i prisklassen 80 till 89 kronor.

Besök gärna schloss-johannisberg.de och 50grad-riesling.de för mer information.

Text Åke Berg Foto Patrick Clinton