Solskenet i Spaniens Costa Calida – Mar Menor med golf på agendan

  • solskenet2
  • solskenet3
  • solskenet4
  • solskenet5
  • solskenet6

Gate Report valde att besöka golforten Mar Menor långt innan sommaren kommer till sitt rätta i Sverige. Detta för att uppleva hur man i utlandet kan leva och bo som en inbiten golfare. Mar Menor gör sig mest känd för två saker; golf och att det är en av Europas absolut varmaste platser när vinterkylan i Sverige är som värst. Vi beger oss en timma ifrån Alicante, till sydöstra Spaniens kuststräcka där man under 20 minuters radie kan få uppleva en av Spaniens vackraste golfanläggningar.

Det finns två olika alternativ från Stockholm för den prisbenägna resenären att besöka orten, dels via Norwegian och dels via Ryanair som flyger från Skavsta direkt till Alicante. Flygplatsen ligger ungefär en timma ifrån golforten. För att göra flygresan mest bekväm väljer redaktionen under vår begränsade tid att kliva på Arlanda Express (som går var 20:e minut och helt oberoende av Stockholmstrafiken) och dessutom erbjuder ett generöst erbjudande från torsdagar till söndagar för två personer. Flyget blir då givetvis Norwegian, något vi även skulle rekommendera den som skall vara här under en längre period då flygbolaget generöst bjuder på gott om bagage.

Väl framme efter en 4 timmars lång flygning väntar en av Sunbirdies representanter, George Edström, med bil utanför flygplatsen. Eftersom vi är ute under en kortare vistelse väljer vi att inte boka hyrbil som annars kan vara mycket prisvärt. Här finner den vane resenären en hyrbil under tusenlappen för en vecka, men se till att ha koll då bilförsäkringar på flygplatsen annars kan skena iväg och bli en av de dyraste utgifterna, på plats hörde vi skräckexempel om just detta.

Vid bilfärden ut ser vi öppna fält med apelsin- och olivodlingar och vi lämnar staden med dess 300 000 invånare på väg till vårt fyrstjärniga lägenhetshotell.  Utan någon guidning till vårt lägenhetshotell skulle vi som ganska dåliga orienterare varit vilse, lägenhetshotellen liknar varandra i vacker spansk design men vägskyltningen fram är nästan omöjlig att hitta till under kvälls- och nattid.

Vi möts av en öppen planlösning med en kombination av vardagsrum och kök, varsitt separat rum med dubbelsäng och eget privat badrum, ett för respektive sovrum. Det andas 4 stjärnigt med snudd på 5 stjärnor och för den som har med sig en partner utan golfintresse finns en pool utanför och tillgång till ett flertal tv-kanaler.

Nästkommande morgon kliver vi upp och går genom samhället, ett hemtrevlig liten resort med en blandning av lägenheter, villor och ett hotell som ligger i centrum. Vår lägenhet såsom en del andras ligger 5 minuters promenadväg ifrån hotellet precis intill ett av banans golfhål. Vi går förbi drivingrangen och testar Mar Menors femstjärniga hotellfrukost. Vid 8-tiden är vi bland de första vid frukostbordet och många har inte hunnit upp ännu.  Värmen såsom solen är ännu i sin frånvaro men allt skall snart bli bättre.  Utanför hotellet ses det 18:e hålet som väntar med sitt gröna gräs och hala greener för den som inte är försiktig.

Området Costa Calida som översatt betyder den varma kusten står sitt namn tillrätta för vi ska precis vid 10-tiden gå ut på resortens golfanläggning och solen skiner och långtröjan åker av.  Första banan är delvis designad av Jack Nicklaus som gjort sig känd för att designa banor med djupa bunkrar mitt i fairways som vi senare under vår vistelse kommer att uppleva ännu mer. Tillgång till golfbil finns men är inget måste vilket jag som svensk upplever som en fördel. Med installerad stegräknare på ena handen och avståndsmätare på andra vill jag både få motion och en hyfsad score.

Golfbanan tar ungefär 4 timmar med vagn att ta sig igenom och avslutas med det näst sista hålet (18:e) som ligger i närheten av bebyggelse och hotell så här gäller det att slå både rakt och långt. Framme vid 19:e hålet finns möjlighet att avnjuta både gambas och valfritt alternativ i baren.

Under de nästkommande två dagarna besöker vi El Valle (Par 71) samt Hacienda Riquelma som sägs vara ett av de vackraste men också en mycket svårspelad bana. El Valle och Hacienda Riquelma tillhör båda det golfpaket som ingår vid bokning av Sunbirdie longstay och banorna gör sig verkligen värda sina besök. El Valle är en bana med mycket berg, höga utslagsplatser och en stor variation som delvis Alhama Signature Course saknar. Alhama erbjuder istället mycket variation och är en utmaning fylld av både vattenhinder såväl som bunkrar. Vid många av hålen (gul tee) krävs en drive över 200 meter och ett inspel om 120-150 meter innan man nått green. Kvinnor kan i vissa fall ha till sin fördel en skillnad om 100 meter.  Vid vårt besök på denna bana deltog vi i en tävling om Scramble och det som utmärkte sig var framförallt svårigheten i par 3:or där slagen enkelt går förlorade och jag med mitt handicap som en medelmåttlig golfare många gånger fick lyfta både järnfyra eller en träklubba för att försöka nå green.  Om man är ute efter en vacker utsikt över berg, med en trevlig restaurang som inte liknar en parkbana är vi El Valle väl värt ett besök. För Hacienda Riquelme skall man kanske vara något uppvärmd och kan gärna vänta med spelandet av just denna bana i någon vecka då den verkligen bjuder på en utmaning. Lunchrestaurangen är inte spektakulär men köket är det absolut bästa med gambas större än kräftstjärtar och olivolja blandat med vitlök och chili som får den spanska smaksensationen att smälta i munnen.

Värt att nämna i övrigt är att Mar Menor-området erbjuder paddle-tennisbanor, spaanläggning, fitness center och pooler i världsklass. Utanför området ligger även en hel del inhemska restauranger som bjuder på god spansk mat till förmånliga priser och utekvällar av spanska toner och flamenco. I slutet av färden frågar jag George om han kan stanna precis när vi åker ut med packningen mot flygplatsen och han undrar givetvis varför. Längtan efter ett Januarigrått Stockholm lockar inte och jag förstår varför många, både de som är yrkesverksamma och som har möjlighet att jobba mobilt samt pensionärer lever ett enkelt liv i Spanien.

Vad som märks är att Sunbirdie arbetar för att både hålla en stabil kundgrupp där känslan är att man bor i en småstad när man anländer.  Vi lägger märke till att vi vid första stund möter svenska golfare som glatt hejar, trevliga herr och damgäng som många dagar umgås tillsammans utan att från första början ha en social anknytning till varandra och ingen behöver egentligen oroa sig för att vara ensam eller bli utelämnad. Med tävlingar erbjuds både den ensamma golfaren såväl som samboparen som ger en unik umgängeskrets, hög kvalité vad det gäller både mat och boende till en återkommande kundkrets. Kanske tack vare just detta väljer många golfare vara borta under en längre tid under vinterhalvåret, att spela golf i 28 dagar eller mer i Costa Calida och bo i ett fyrstjärnigt lägenhetshotell med tillgång till 6 olika banor till en kostnad för mindre än bara greenfee under samma period.