Sov som en prinsessa i nunnemiljö

Sov som en prinsessa i nunnemiljö

Vinprovning bland valven i en över 600 år gammal källare. Gastronomisk middag i munkarnas gamla sovsalar från 1300-talet. Välfylld frukostbuffé i ett 1200-talsslott. Däremellan bubbelbadkar med rosa ljussken och infrabastu i en nyrenoverad svit från i början av förra seklet. På Vadstena Klosterhotell finns det njutning för alla smaker.
– Utom för dem som gillar motorvägshotell, säger Matilda Milton, som driver hotellet i dag. Text: Åsa Larsson

 Vadstena Klosterhotel har funnits i 30 år, men platsens historia går mycket längre tillbaka än så. På Medeltiden var här en av Sveriges viktigaste städer. Den var en samlingspunkt för landets världsliga och religiösa elit.

Klosterhotellets historia börjar egentligen i slutet på 1300-talet. Då instiftades Vadstena Kloster som uppfördes utifrån detaljerade föreskrifter av Heliga Birgitta. Gud hade talat till henne att hon skulle starta ett kloster och redogjort för allt in i minsta detalj.

Andligheten och närheten till katolicismen finns fortfarande kvar i staden, trots att vi i Sverige sedan länge är främst protestanter. Vadstena är vårt lands viktigaste pilgrimsort och hit kommer många katoliker för att för att se den Heliga Birgittas gamla kloster och hennes reliker som finns förvarade i Vadstena klosterkyrka. Och ön i dag finns Birgittasystrarna kvar i det lilla samhället och de ses ofta ute på stadens gator, när de inte ägnar sin tid åt bön och andra klostersysslor.

 

Familjehotell

I dag drivs Vadstena Klosterhotel av Matilda Milton, tredje generationen i familjen Milton, som startade verksamheten för ungefär trettio år sedan. Sedan dess har hotellet vuxit och numera håller de till i elva hus som ligger på gångavstånd ifrån varandra.

– Alla hus är olika och inredningen och skiljer sig från rum till rum. Vi har försökt att ta tillvara på det som är unikt med varje byggnad och tagit hänsyn till historien. De som gillar moderna motorvägshotell ska nog inte komma hit, skrattar Matilda entusiastiskt och det märks tydlig att hon älskar sitt hotell och det hon håller på med.

Receptionen ligger i den byggnad som en gång var hemvist åt klostrets munkar. Den äldsta delen är från 1300-talet. Man kan fortfarande se fönster och valv från munkarnas sovceller där de också hade möjlighet till lite avskildhet. Guiden Bengt Wigbrant berättar att munkarna hade privilegiet att få ha dörr in till sina celler. Nunnorna, i den intilliggande byggnaden, saknade däremot dörr. Där inne fick ingenting hända som inte kunde ske öppet, allt enligt instruktioner från den sedan länge bortgångna Heliga Birgitta.

Vi går upp till övervåningen i huvudbyggnaden. Under tiden förklarar Matilda att det byggdes till två våningar på 1700-talet när klostret omvandlades till ett krigsmanshus för hemvändande, sårade soldater. Då behövde man extra utrymme för personal och administration.

I 1700-talsvåningen väntar kaffe, te, scones med klassisk clotted cream och sylt kokad av stadens nunnor samt en läcker kakbuffé. Här finns mysiga mindre rum med stolar, soffor och bord i alla modeller och storlekar. Lite senare sitter här några konferensgäster indelade i små arbetsgrupper och diskuterar tillsammans.

 

SPA

Sedan några år tillbaka har hotellet fått ett nytt tillskott i form av ett modernt SPA.

– Plötsligt kom det hit en helt ny typ av gäster. Tidigare var det främst pilgrimer, kulturintresserade och matgäster, berättar Matilda

Spaanläggningen är inhyst i en privatvilla från 1960-talet. Det är inbjudande och speciellt, ett atrium i mitten med trädäck, saltvattenskälla och sittgrupper ger en varm och trevlig atmosfär. Både inomhuspoolen och de varma källorna ute och inne är fyllda med saltvatten

– Det är behagligare för huden samt gör att man slipper känna den tråkiga badhusliknande klorlukten i lokalen, säger Sofia Lindholm, SPA-chef.

Behandlingarna är utformade med inspiration från pilgrimernas sju nyckelord: frihet, enkelhet, tystnad, bekymmerslöshet, långsamhet, andlighet samt delande.

Alla behandlingar är minst 45 minuter eller ännu längre.

– Vi tror inte på någon quick-fix av människor. Här finns heller inga anti-age, cellulitbehandling eller annat som sätter människan i en kravfylld situation.

 

Kullerstenar och skvallerspeglar

Vadstena är en idyllisk småstad med små kullerstensgränder och låga trä- och stenhushus där några så gamla att de byggdes på 1400-talet. En del fönster är försedda med gammaldags skvallerspeglar som sticker ut en bit mot gatan.

Staden ligger vackert vid Vättern och i ena änden ligger ett ståtligt medeltida slott omgärdat av vallgravar. Slottet uppfördes Gustav Vasa på 1500-talet för att skydda mot danskar och upprorsbenägna smålandsbönder.

Kvällens middag inleds lite senare med ett besök i vinkällarna och ett glas bubblande cava. När klostret var verksamt fungerade de gamla 1300-talsvalven som förvaringsplats åt mat och dryck. Här är lågt i tak, på golvet står vintunnor försedda med levande ljus och utmed väggarna finns långa rader av vinflaskor.

– Här förvarar vi någonstans runt 6 000–7 000 flaskor och alla som ligger här nere ska lagras i några år. De yngre, mer drickfärdiga vinerna finns uppe i restaurangen, säger Fredrik Gustafsson, restaurangchef.

Doften av gammaldags jordkällare, spindelväven på väggarna och det mjuka skenet från stearinljuset ger en perfekt atmosfär för vinprovning.

– Vi har många fina viner från den gamla världen Frankrike, Italien, Spanien och portviner från Portugal, säger Fredrik och tillägger att det finns en hel del prestigeviner som exempelvis Lafite Rotschild och Petrus samt finns en fin samling från Bordeaux, Bourgogne och Sauternesviner.

Till middag blir det en gourmé-femrätters meny som inleds med soppa gjort på kräftorna från Vätterns som syns från fönstret. Allt är utsökt och vällagat, och väl balanserat med vinerna till.

Måltiden intas i munkarnas gamla sovsal, där man har slagit ut väggarna mellan cellerna och förstorat några fönster för att släppa in mer ljus. De vitkalkade takvalven och den enorma rymden gör att rummet nästan känns lite sakralt.

Naturligtvis serverar köket närproducerat och svenskt så långt det bara går. När det finns hjortron eller lingon på menyn är de levererade av en pensionär från trakten. Matilda tycker det är viktigt att använda sig av svenska leverantörer, inte bara av miljöskäl, utan också för att skapa arbetstillfällen i Sverige.

 

Hotellet är i ständig utveckling och det är inte omöjligt att familjen så småningom skaffar fler anläggningar runt om i Sverige.

– När min lillasyster Julia gått klart sin utbildning på hotellskola i Schweiz kommer vi att starta fler hotell. Drömmen är att ha några verksamheter runt om i Sverige. Och ett hotell i min franska favoritstad Nice också, avslutar hon med ett stort och övertygande leende.

 

Faktaruta:

Vadstena ligger vid Vättern, mitt emellan Stockholm och Göteborg

Närmaste tågstation: Motala eller Mjölby.

Närmaste flygplats: Linköping.

Med bil: Utförlig vägbeskrivning finns på hotellets hemsida: klosterhotel.se.