Tomas Ledin

Skarpt läge med Tomas Ledin

Han har skrivit låtar och stått på scen i 45 år. I sommar kommer ett nytt album, till hösten blir det premiär på hans senaste krogshow och i samband med den släpper han en bok om sitt artistliv och sina sånger. Tomas Ledin är en av våra mest folkkära artister och vid fyllda 65 är han bättre än någonsin.

Vi möts en solig dag i början av april på Wärdshuset Ulla Winblad på Djurgården i Stockholm. Någon minut över utsatt tid kommer han insvepande med spänstiga steg. ”Vad lång han är”, hinner jag tänka innan han sträcker fram handen och presenterar sig. Jo, jag vet vad du heter, säger jag till mig själv och funderar över tiden när jag växte upp i Mölndal utanför Göteborg. Då vi hade partyn i någons källare och nästan enbart lyssnade på ABBA, Ted Gärdestad och Tomas Ledin. Framför mig står en person som jag på något underligt sätt tycker att jag känner. Och ändå inte, vi har aldrig träffats tidigare och innan i dag har han inte haft en blekaste aning om min existens.

Tomas Ledin visar sig vara mycket lättpratad. Han är avslappnad, har nära till skratt och verkar vara tillfreds med vad han har åstadkommit i sitt liv – hitintills. Han ger inget intryck av att vilja dra ner på tempot än på länge, för han sysslar med något han som han verkligen älskar.

– Musiken är inte bara ett jobb, det är ett sätt att leva, förklarar han.

På frågan om det fortfarande är roligt funderar han en aning innan svaret kommer.

– Ordet roligt väger lite för lätt. Jag känner mig otroligt lyckligt lottad över att kunna syssla med något som är så passionerat, viktigt och lustfyllt för mig. Och jag känner en stor tacksamhet. Det är ju inte självklart att man ska tycka så efter 45 år i branschen. Det är egentligen helt fantastiskt, säger han.

– Fast egentligen är jag en ganska enkel kille och lättroad, tillägger han och skrattar.

Konstmärsdrömmar som ung

När Tomas Ledin växte upp fanns det mycket musik i hemmet. Båda föräldrarna arbetade som lärare, men pappan hade haft drömmar om att bli skådespelare och artist och han spelade flera instrument.

– När Beatles kom vred det om huvudet på mig fullständigt och jag sveptes med i den pop-våg som kom i mitten på 60-talet, förklarar han.

En kort period i tonåren hade Tomas Ledin funderingar på att bli bildkonstnär. Han hade en debututställning på Galleri Svarta Katten i Gävle och fick mycket positiva recensioner.

– Jag ansågs vara en lovande debutant, säger han glatt.

Men konstnärsdrömmarna gick snabbt över. I 17-årsåldern bodde han i USA ett år och skulle bland annat studera oljemålning, design och grafik. Där någonstans slutade han sin bildkonstnärliga bana.

– När jag kom dit tog musiken över totalt. Efter det har jag egentligen aldrig reflekterat över att hålla på med något annat än det jag gör i dag.

Sitt första album, ”Restless Mind” spelade han in redan 1972 under tiden som han gick på gymnasiet.

– Jag kommer ihåg när jag satt hemma i Sandviken och öppnade paketet från skivbolaget. På LP-omslaget fanns en bild av mig, och när jag tog ut vinylskivan ur fodralet och läste titlarna på låtarna stod jag som upphovsman och artist. Jag minns att jag tänkte att det var klart och färdigt, att nu kan man inte komma längre. Det var stort, säger han och skrattar.

Det var tack vare den kände talangscouten Jahn Claesson i Gävle som LP:n över huvud taget blev av. Han hade hört Tomas framträda och konstaterat att där fanns en talang. En dag ringde Jahn och berättade att han skulle komma och hämta Tomas med bil eftersom de hade en tid inbokad med en producent i Stockholm.

– Jag minns att jag sa att jag inte kunde för att jag gick i skolan.

Jahn Claesson gjorde klart för Tomas att ett nej inte var att tänka på. Väl framme hos producenten Lasse Samuelsson fick den unge musikern spela låt efter låt utan att producenten rörde en min. Efter en lång stund kom så en kommentar:

– Vad skulle du säga om att spela in en LP-skiva?

– Det var ett magiskt ögonblick, säger

Tomas och drömmer sig bort en aning.

En kort period på 1970-talet skrev Tomas in sig på Uppsala universitet.

– Jag kände att jag ville bredda mitt perspektiv på musik.

Han läste 40 poäng i musikvetenskap. Om inte artisteriet hade tagit fart på allvar då hade han kanske blivit kvar i en akademikervärld och fortsatt med att undervisa i musik.

Full fart sedan 1970-talet

Det stora genombrottet kom 1980 då Tomas vann den svenska Melodifestivalen och fick representera Sverige med låten ”Just nu” i Eurovision Song Contest i Nederländerna. Det var dock inte första gången han var med i den svenska uttagningen. Debuten var redan 1972 och 1977 stod han bakom text och musik till tre låtar. Sammanlagt har han deltagit fem gånger i tävlingen. Några planer på att göra come back finns dock inte.

– Nej, jag tycker att det är ett sammanhang för lite yngre artister där de får en chans att visa upp sig. Jag är inte där rent musikaliskt.

2014 släppte skivbolaget Universal boxen ”Spår”, en tidskronologisk genomgång över den musikala resa som Tomas Ledin har gjort sedan han började skriva låtar som mycket ung. Den innehåller sju cd-skivor med sammanlagt 133 låtar samt en bok med fotografier.

– Jag blev nästan andfådd när jag såg allt jag hade gjort genom åren. Jag inser att jag inte har legat på latsidan direkt. Jag har ju varit aktiv hela tiden sedan jag var 20, säger han och kroppsspråket visar att han hisnar lite vid tanken.

Vid förfrågningar att ställa upp i program som ”Fångarna på fortet”, ”Let’s dance” och ”Stjärnorna på Slottet” har han genomgående avböjt.

– Jag har känt att det är viktigt att vara lojal med mitt artisteri och låta bli att ställa upp i sammanhang där det inte handlar om musik.

När några goda vänner fick höra att han dessutom hade tackat nej till ”Så mycket bättre” blev det näst intill en utskällning. De ansåg att Tomas var skyldig sin publik att ställa upp. Det fick honom att fundera över om det är mycket som han tackar nej till av gammal vana, och om det inte vore dags att utmana sig själv lite mer och börja våga.

– Jag gjorde en plus och en minuslista och kom fram till att jag ville vara med.

I dag är han glad för det och den fina erfarenhet som programmet innebar.

– Jag har nog också börjat att våga lite mer efter det.

På gång med album, bok och krogshow

De närmaste månaderna är han aktuell med en rad olika projekt. I sommar kommer ett album med en del gamla låtar och några nyskrivna. Det är en samling sommarlåtar och titeln på albumet kommer från inledningstexten i ett av spåren: ”Inte ett moln så lång ögat kan nå”.

– Vi släpper en singel redan i slutet av maj. Eller kanske blir det två singlar. Vi har inte bestämt oss än.

När vi pratar om höstens krogshow lyser det nästan ur ögonen på artisten. Det märks att han är engagerad och ser fram emot premiären.

– Jag gjorde en krogshow 2011 till 2013

– Ledin Showtime. Då tyckte jag att det var läskigt eftersom det var något jag aldrig hade gjort tidigare och det ställdes andra krav på mig än vad jag var van vid. Men det var väldigt lustfyllt och jag fick bra energi.

Showen körde i över 200 utsålda föreställningar och sågs av en kvarts miljon människor.

I höst blir det ”Skapt Läge” med premiär på Cirkus den 15 september. Titeln har flera olika undertoner.

– Det är skarpt läge i livet för mig nu när jag inte är ung längre och kan göra allt. Världsläget är också i skarpt läge, med vacklande demokrati på sina håll och allt som händer både i nära och fjärran.

– Men framför allt är det en titel med en klackspark, med en glimt i ögat. Det är något jag brukar säga sekunderna innan jag ska ut på scenen. ”Nu är det skarpt läge, nu kör vi”, förklarar musikern.

Showen kommer att bjuda på mycket energi och publiken kommer säkert att känna igen sig. De som hängde på Rocktågen under 1990-talet kommer att få samma ös som då. De som vill lyssna på den ensamme killen med gitarr kommer också att få sitt.

Tomas berättar om fördelarna med att uppträda på en fast scen. Hur man kan arbeta med bild, ljussättning och LED-skärmar

– Tanken är att skapa en dynamisk föreställning som är en spektakulär och visuell upplevelse.

Han berättar att föreställningen på ett sätt egentligen redan har börjat. Ett filmteam följer med under förberedelserna och på Ledin-TV– på sociala medier och You Tube – kan man se nya inslag var och varannan vecka från möten och arbetet bakom kulisserna.

Ett tredje projekt som kommer att sjösättas de närmaste månaderna är en bok.

– Det är inte mina memoarer utan den handlar snarare om mitt artistliv och mitt låtskrivande. Vi har även valt ut 25 av mina låtar, med texter och ackordanalys så att man kan spela så att det låter som jag.

Runt detta finns en berättelse och ett stort bildmaterial.

– Det blir en maffig bok i den här storleken och ungefär 250 sidor, säger han och pekar på ett exemplar av Gate Report som ligger på bordet framför honom.

Innan vi skiljs åt hinner han berätta att fritiden främst ägnas åt familj och vänner. På somrarna flyttar han och hustrun Marie från våningen i centrala Stockholm och tillbringar tiden i sitt hus i Skärgården.