Tusen o en natt-med rätt att njuta…

ÄNTLIGEN!

Jag har länge velat ha en egen champagne. För mig är Champagne associerat med njutning, röda sammetsridåer och förväntan, det är en självklar ingrediens för en lyckad fest och den optimala drycken på en vernissage. Det finns inget bättre sätt att fira sin konstutställning än att bjuda på Champagne, säger Ylva Maria Thompson.

Varför en egen champagne? undrar jag.

För att jag ville länka ihop konst, passion, kreativitet, njutning och lägga till ytterligare sinnen: doft och smak. Den skapar en djupare dimension i den totala upplevelsen.

Varför tusen och en natt? blir en naturlig följdfråga.

För mig är tusen och en natt en metafor för ett rum där tiden står stilla. Stunderna då medvetandet är fokuserat på njutning och sensualism, nyfikenhet och glädje.

En egen label var länge en önskedröm, men jag ville inte kompromissa på någon punkt, framför allt inte när det gällde smak och kvalitet.

TUSEN & EN NATT CHAMPAGNE lever upp till alla mina krav och jag känner mig stolt över den.
Det är en Grand Cru Champagne, det vill säga att druvorna kommer från byar som klassificerats som de allra bästa. Det är även en blanc de blancs, det vill säga 100% Chardonnaydruvor, som i det här fallet odlas i fem av de sex grand cru-byarna i ”côte des blancs”; Le Mesnil sur Oger, Oger, Oiry, Cramant och Chouilly. Vinstockarna är i genomsnitt 35 år gamla, vilket ger mer smak och karaktär från den kalkrika jordmånen.
Tusen & en natt får vila mellan 22 och 36 månader på jästfällningen i flaskan, det gör att den rundas av och blir mer fyllig men också att den har god lagringspotential. Vid degorgeringen (när jästfällningen avlägsnas och flaskan får sin riktiga champagnekork med metallgrimma) tillsätts enbart runt 6 g socker per liter, ”le dosage” på franska.
Att champagnemakaren låtit tillverkningsprocessen ta tid märks på de tusentals små fina bubblorna i glaset.
Det är min älsklingschampagne framför allt därför att den är lika god varje gång jag dricker den, den har alltid samma sköna smak och arom, samma jämna kvalitet. Det är extra imponerande då producenten är en liten firma, Gimonnet-Gonet, med en total produktion på 70 000 flaskor/år, i den smått legendariska byn Le Mesnil, där storheter som Salon och Krug ”Clos du Mesnil” framställs.

Jag tycker om familjen Gimonnet-Gonet som producerar TUSEN & EN NATT åt mig. Pappa Philippe berättar gärna anekdotiska historier om familjen, som att hans farfar lastade vagnen full med Champagne och körde till Paris för att sälja den direkt utan mellanhänder, redan på tjugotalet. Och att när hans barn föddes tog han med en flaska till BB och la en droppe Champagne på deras läppar, så att det skulle bli den första smak de upplevde i livet.
Idag håller Philippe på att låta äldsta sonen Charles ta över rodret, men hela familjen är engagerad i arbetet. När jag senast var nere och besökte dem inför lanseringen, berättade Charles att det var hans mamma Anne som hade klistrat etiketterna på mina flaskor. Charles har planer på att placera en QR-kod på baksidesetiketten om något år, för att varje flaska ska kunna berätta sin egen historia.

Jag valde TUSEN & EN NATT Champagnen utifrån vad jag själv tycker bäst om. Den säljs via beställningssortimentet och enbart i sexpack (!)

Artikelnummer 76279 pris per styck 329:-