Vinlandet Chile

”Om jag var en vinranka skulle jag se till att bli planterad i Chile”. Orden är François Lurtons och handlar om de ideala förhållanden för vinodling som råder i Chile. Text Susanne Berglund Krantz Foto Patrick Clinton

Vinlusfritt med skydd i öster av Anderna, i väst av Stilla Havet, i norr av Atacamaöknen och i söder av Antarktis, faktorer som också tempererar klimatet i vingårdarna. Solljuset och den klara luften ger mognad till druvorna. Altituder och havsvindar ger svalare nattluft vilket bromsar mognadsprocessen och gör den utdragen. Detta ger mer aromer och bevarad syra i druvorna. Humboldtströmmen från söder är också en viktig del av klimatutjämningen. På vissa håll, framförallt i Valle Central mellan kustbergen och Anderna där de viktigaste områdena för kommersiell vinodling sker, är på grund av sitt varma klimat beroende av bevattning. Än så länge finns tillräckligt med smältvatten från Andernas snöklädda toppar att använda till detta ändamål. Från strax söder om torra och heta Atacamaöknen i norr, till svala och fuktiga Itata och Bio Bio i söder, täcker vingårdarna en sträcka på ungefär 90 mil. Mellan havet i väst och Anderna i öst täcker vindistrikten cirka 10 mil.

Chile hade inga vilda vinrankor när

spanjorerna på sina erövringsfärder planterade de första rankorna. Prästerna som följde med Conquistadorerna behövde nattvardsvin för att driva igenom sin mission. Druvan país som togs med från hemlandet planterades och vintillverkningen startade redan på 1500-talet. País är ännu idag planterad och används till enkla viner för lokal konsumtion. Men på senare tid har vissa producenter, som till exempel Miguel Torres Chile, börjat använda druvan igen till kvalitetsviner. Det var dock inte denna druva som gjorde Chile berömt på världsmarknaden, utan cabernet sauvignon, som än idag är den mest planterade och vinifierade druvan och vars vin är det mest exporterade och liksom Chiles signum.

När landet på 1800-talet blev fritt hämtades både franska sticklingar och vinexpertis av främst Silvestre Ochagavia, som blev ansedd som Chiles vinfader. Cabernet sauvignon ger generellt Chilenska viner med tydlig svartvinbärskaraktär i mycket fruktig stil och mjuk struktur, sammanfattningsvis lättdruckna viner. Koncentrationen av vinodling och tillverkning ligger i regionen Valle Central, den centrala delen, med nya områden i norr där kustbergen är lägre och ger svalare klimat för framförallt sauvignon blanc, chardonnay, pinot noir och syrah. Men här dominerar fortfarande odlingar för druvor till Pisco, Chiles brandy. Även i söder börjar nygamla områden användas för kvalitetsodling där både svalt och mer fuktigt klimat ger förutsättningar för aromatiska druvor, vid sidan av de gamla paísodlingarna.